Selangorkini
BEQAA (LUBNAN), 6 April — Setiausaha Agong MAPIM Zulhanis Zainol (tiga, kiri) menerima sumbangan daripada wakil Kedutaan Malaysia di Lubnan Nur Haida Wahib (lima, kiri) selepas program MAPIM Global Qurban & Aqiqah sempena Misi Bantuan Kemanusian Musim Sejuk ke-10 dan ke-11 di kem pelarian Beyrouti, Beqaa Tengah semalam. Sumbangan yang diberi merupakan sejumlah wang ringgit, selimut tebal dan baju di atas inisiatif Kedutaan Malaysia di Lubnan yang melancarkan tabung kemanusian Syria melalui kedutaan-kedutaan di sini. –fotoBERNAMA (2019) HAK CIPTA TERPELIHARA
NASIONAL

MAPIM sembelih 150 kambing untuk pelarian Syria

LUBNAN, 6 APRIL: Sumbangan rakyat Malaysia untuk tabung Misi Kemanusiaan Syria ke-10, Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (Mapim) membolehkan 150 ekor kambing dibeli buat pelarian Syria sekitar Lubnan.

Setiausaha Agung Mapim, Mejar Zulhanis Zainol berkata rezeki yang dikongsi bersama rakyat Malaysia itu dapat memanfaatkan hampir 3,000 pelarian Syria di kem-kem pelarian, di sini.

“Mapim merasa kagum dengan tindakan proaktif rakyat Malaysia kerana dalam masa hanya seminggu kita berjaya mengumpul wang yang mencukupi untuk membeli 150 ekor kambing untuk disembelih dan diagihkan kepada hampir 3,000 pelarian Syria di kem-kem pelarian sekitar Lubnan,” katanya kepada Bernama selepas selesai program Mapim Global Qurban & Akikah di kem pelarian Beyrouti, pada Jumaat.

Menurut Zulhanis, bagi program kali ini, Mapim sendiri turun padang untuk bersama-sama membantu bermula dari proses penyembelihan kambing sehingga selesai pengagihan daging kepada 600 keluarga pelarian di tiga kem pelarian di sekitar Lubnan.

Dalam program yang sama, Mapim turut menyerahkan bantuan berupa minyak gasolin, makanan yang telah dipek serta selimut tebal untuk diagihkan kepada pelarian di kem Beyrouti, Adam Ithnin dan Zairuti.

Zulhanis berkata dalam misi kali ini, rakan NGO dari Lubnan iaitu Ghirass for Society Development yang banyak membantu dari segi mengenalpasti setiap barang keperluan yang diperlukan pelarian di sini.

BEQAA (LUBNAN), 6 April — Setiausaha Agung MAPIM Zulhanis Zainol (tiga, kiri) menyampaikan bantuan barangan keperluan seperti gasolin, selimut dan pek makanan selepas program MAPIM Global Qurban & Aqiqah pada Misi Bantuan Kemanusian Musim Sejuk ke-10 dan ke-11 di kem pelarian Beyrouti, Beqaa Tengah semalam.
Misi kemanusiaan itu terbahagi kepada dua bahagian — misi ke-10 melibatkan penyerahan bantuan makanan dan keperluan asas buat pelarian Syria yang berada di Lubnan dan misi ke-11 melibatkan pemberian bantuan barangan keperluan asas kepada pelarian di Syria.
–fotoBERNAMA (2019) HAK CIPTA TERPELIHARA

Katanya Mapim bercadang untuk melakukan program itu secara berkala setiap bulan di Lubnan serta di sembilan negara yang lain, manakala untuk Hari Raya Aidiladha tahun ini pula Mapim bakal mengatur misi ke 40 buah negara untuk menghulurkan bantuan daging korban kepada pelarian perang di negara-negara terbabit.

Dalam pada itu, Setiausaha kedua di Pejabat Kedutaan Malaysia di Lubnan Nur Haidar Abd Wahid turut singgah menemui delegasi Mapim untuk menyerahkan bantuan berupa selimut tebal dan wang kepada pelarian di tiga kem pelarian di sini.

“Pejabat Kedutaan melalui kerjasama Persatuan Wanita Kementerian Luar Negeri (PERWAKILAN) dan pasukan pengaman Batalion Malaysia (MALBATT) yang bertugas untuk United Nations Interim Force di Lubnan (UNIFIL) turut bersama-sama menghulurkan bantuan selimut dan sejumlah wang buat pelarian yang berada di tiga kem ini,” katanya.

Beliau berkata pejabat Kedutaan Malaysia di Lubnan amat mengalu-alukan sumbangan dari mana-mana pihak daripada Malaysia yang ingin menghulurkan bantuan kemanusiaan di sini, namun perlu memaklumkan setiap perincian pelan program kepada pihak kedutaan lebih awal agar kerja-kerja koordinasi dapat dilaksana secara lebih efektif. -BERNAMA


Pengarang :