MCMC siasat pihak hina Agong di media sosial | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Afeeqa Afeera

MCMC siasat pihak hina Agong di media sosial

KUALA LUMPUR, 12 APRIL: Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC) sedang menjalankan siasatan terhadap pihak yang menghina Yang di-Pertuan Agong di media sosial.

MCM dalam kenyataan hari ini berkata, pihak tidak bertanggungjawab itu memuat naik imej menghina Yang di-Pertuan Agong di laman Facebook semalam.

Suruhanjaya itu berkata, siasatan dijalankan susulan laporan diterima daripada orang ramai supaya tindakan segera diambil terhadap pihak berkenaan.


“MCMC dimaklumkan Polis Diraja Malaysia juga sedang menjalankan siasatan. Penyelarasan siasatan dan perkongsian maklumat sedang giat dijalankan,” katanya.

Kenyataan itu berkata, siasatan dijalankan di bawah Seksyen 233 (1) Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 kerana menggunakan kemudahan rangkaian atau perkhidmatan aplikasi secara sedar untuk menyebarkan berita dengan niat mengganggu orang lain.

Jika didapati bersalah, pihak berkenaan boleh didenda RM50,000 atau dipenjarakan tidak lebih setahun atau kedua-duanya sekali. -BERNAMA

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next