Pengerusi Jawatankuasa Pengurusan Bencana Daerah (JPBD) Sepang, Mohamad Zain A Hamid.
PBT SELANGOR

MDKL tingkat kawalan keselamatan sepanjang RGG’19

OLEH ZAREEF MUZAMMIL

BANTING, 12 APRIL: Majlis Daerah Kuala langat (MDKL) akan meningkatkan kawalan keselamatan sepanjang berlangsung Retromania Grand Gathering (RGG’19), di Dataran Pantai Morib, bermula Sabtu hingga Ahad ini.

Yang Dipertuanya, Mohammad Zain A Hamid berkata, pihaknya sudah bekerjasama dengan Polis Diraja Malaysia dan pihak penguat kuasa bagi memastikan tahap keselamatan berada pada tahap terbaik, khususnya penunggang motosikal.

“Kita harap pengunjung yang datang dapat menunggang motosikal dengan baik kerana masyarakat menilai dan kita mahu mengubah perspektif umum terhadap ‘mat motor’ yang dikatakan selalu melanggar peraturan.

“Walaupun kita faham akan ada ramai penunggang berkelakuan tidak sopan, tetapi inilah masanya untuk tunjukkan kepada masyarakat bahawa kita adalah penunggang yang baik.

“Kali ini perlu buktikan bahawa kita adalah masyarakat bertamadun dan dapat menunggang dengan baik walaupun secara berkumpulan,” katanya kepada SelangorKini.

Bagi mengelakkan masalah kesesakan lalu lintas di sekitar daerah berkenaan, Mohammad Zain berkata, pengunjung diingatkan supaya meletakkan kenderaan di sepanjang jalan ke Pantai Morib.

“Kita mahu memastikan masyarakat menilai program ini dengan baik tanpa ada tanggapan serong, jadi sikap kita sendiri perlu dijaga sebaiknya mengikut peraturan ditetapkan,” katanya.


Pengarang :