Selangorkini
BERITA UTAMA SELANGOR

Nikmati wain halal di MIHAS

OLEH UMIRAH IZRIN MOHAMAD SAID

KUALA LUMPUR, 4 APRIL: Pengunjung Pameran Halal Antarabangsa Malaysia (MIHAS) 2019 berpeluang menikmati wain halal secara percuma, sehingga Sabtu ini.

Pengurus Operasi AiraOne Corporation Sdn Bhd, Arif Abdullah Leong berkata, wain berjenama Carl Jung dan mempunyai tujuh perisa itu mula menerima pengiktirafan halal sejak 10 tahun lalu.

Katanya, minuman hasil kolaborasi syarikatnya bersama Jerman dan Sepanyol itu memberi peluang kepada muslim untuk merasai wain 100 peratus bebas alkohol.

“Wain yang dihasilkan ini akan melalui proses penapaian tanpa haba yang dapat mengeluarkan 100 peratus alkohol.

“Produk yang dihasilkan ini bukanlah untuk mewujudkan budaya tidak sihat, sebaliknya kami menggunakan manfaat wain yang dapat membantu daripada aspek kesihatan.

“Ini kerana mengikut kajian, pengambilan wain tanpa alkohol berjaya membantu melancarkan saluran darah dan antung,” katanya ketika ditemui di Pusat Pameran dan Perdagangan Antarabangsa Malaysia (MITEC) di sini, hari ini.

Arif Abdullah berkata, AiraOne Corporation Sdn Bhd turut mempunyai Restoran Sombrero yang menghidangkan makanan asli dari Mexico.

Beliau berkata, pengalamannya menetap di Mexico lebih 10 tahun membolehkannya mempelajari pembuatan sos unik dari negara itu.

“Hasilnya, sos keluaran syarikat itu berjaya menembusi pasaran di beberapa pasar raya seperti Giant dan Tesco.

“Pada masa sama, kami ingin memperkenalkan budaya dan resepi yang berbeza kepada rakyat Malaysia,” katanya.


Pengarang :