Pelajar cemerlang STAM gembira terima biasiswa MB ke Mesir | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Hafizan Taib

Norway

Wartawan

Nadiah Zamlus

Pelajar cemerlang STAM gembira terima biasiswa MB ke Mesir

OLEH NADIAH ZAMLUS

SEPANG, 19 APR: Pelajar cemerlang Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM), Muhammad Alif Haikal Zulkefli, 19, gembira apabila diberi peluang melanjutkan pelajaran ke Universiti Al-Azhar, Mesir, melalui Biasiswa Dato’ Menteri Besar, tahun ini.

Bekas pelajar Sekolah Agama Menengah Tinggi Tengku Ampuan Jemaah, Shah Alam itu berkata, peluang terbabit dirasakan seperti bulan jatuh ke riba apabila hanya beliau bersama dua lagi pelajar lain yang berjaya mendapat biasiswa berkenaan.


“Terima kasih kepada Kerajaan Negeri kerana akhirnya impian saya untuk mempelajari Bahasa Arab ke universiti luar negara akhirnya tercapai.

“Impian saya adalah untuk ‘membedah’ kitab Bahasa Arab yang mungkin menjadi sumber ilmu kepada manusia sejagat, terima kasih Dato’ Menteri Besar, Amirudin Shari,” katanya kepada SelangorKini.

Anak sulung dari tiga beradik ini turut gembira apabila pembelajarannya di Timur Tengah selama empat tahun akan ditanggung sepenuhnya.

Katanya, beliau memilih untuk menyambung pelajaran dalam bidang Bahasa Arab di Mesir bagi menimba lebih banyak ilmu pengetahuan.

“Memang saya boleh belajar Bahasa Arab di Malaysia sahaja, tetapi apa yang lebih penting ialah saya mahukan pengalaman bertemu dengan masyarakat luar.

“Saya akan cuba terbaik dalam pelajaran dan akan cuba berkhidmat kembali kepada rakyat Selangor,” katanya.

Muhammad Alif bersama 133 pelajar dari Selangor berlepas ke Mesir hari ini bagi menyambung pelajaran di Universiti Al-Azhar.

Majlis pelepasan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) itu turut diiringi Timbalan Pengarah Operasi Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS), Salwana Ahmad Dahlan; Pegawai Penyelaras Lembaga Zakat Selangor, Abdul Basith Hamid dan Ketua Sektor Akademik Bahagian Pendidikan JAIS, Muhamad Asmadi Mustakim.

FOTO: HAFIZ OTHMAN (SELANGORKINI)

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next