NASIONAL

Penderaan seksual kanak-kanak: SKMM sekat lebih 400 laman

OLEH ZAIM BADRUL HISHAM

CYBERJAYA, 24 APRIL: Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) menyekat lebih 400 laman sesawang yang mengandungi kandungan penderaan seksual terhadap kanak-kanak sepanjang 2015 hingga 2018.

Ketua Pegawai Sektor Pematuhannya, Zulkarnain Mohd Yassin berkata, kejayaan itu hasil kerjasama dan perkongsian maklumat bersama Polis Antarabangsa (INTERPOL) dan Polis Diraja Malaysia (PDRM).

“Kerajaan Malaysia sudah memulakan beberapa insiatif bagi memastikan persekitaran dalam talian yang selamat bagi kanak-kanak seperti kempen Klik Dengan Bijak.

“Hasil kerjasama dengan INTERPOL dan PDRM, SKMM sudah menyekat lebih 400 laman sesawang yang mengandungi kandungan penderaan seksual terhadap kanak-kanak dari 2015 hingga 2018.

“Tindakan itu diambil di bawah Seksyen 211 Akta Komunikasi dan Multimedia yang melarang pemberian perkhidmatan dan menggunakan aplikasi yang boleh memberikan kandungan sumbang, lucah, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat mengacau, mendera, mengugut atau menggangu,” katanya.

Beliau berkata demikian pada Seminar dan Bengkel mengenai Pengeksploitasian dan Penderaan Seksual terhadap Kanak-kanak (CSEA), hari ini.

Program terbabit berlangsung selama dua hari pada 24 dan 25 April 2019 di Bangunan Lama SKMM dengan kerjasama Tabung Kanak-kanak Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (UNICEF).

Ia bertujuan memberi kefahaman mendalam kepada agensi kerajaan, penguatkuasa undang-undang dan pemain industri sekali gus bersedia mengawal selia dan membuat polisi berkaitan isu terbabit.


Pengarang :