SELANGOR

Penduduk diminta hentikan spekulasi pencemaran

OLEH IZRIN MOHAMAD SAID

KUALA LANGAT, 19 APR: Penduduk di sekitar Telok Panglima Garang dinasihatkan tidak membuat spekulasi serta menyebarkan khabar angin berhubung sebuah kilang yang disyaki menjadi punca pencemaran akibat peleburan plumbum.

Menteri Air, Tanah dan Sumber Asli merangkap Ahli Parlimen Kuala Langat, Dr Xavier Jayakumar berkata, penduduk perlu memberi tempoh kepada Kerajaan Negeri dan pihak pengurusan kilang selama dua minggu bagi melaksanakan kaji selidik untuk menyelesaikannya.

Katanya, beliau memahami situasi penduduk dan mereka mempunyai hak untuk mempertahankan kawasan terbabit.

“Namun, setiap syarikat perlu mematuhi syarat yang ditentukan Jabatan Alam Sekitar (JAS) dan agensi kerajaan sebelum kita luluskan perniagaan atau industri di sesuatu kawasan.

“Pada masa sama, saya sudah menerima kenyataan yang dikeluarkan badan bukan kerajaan (NGO) berkenaan isu ini, namun saya perlu mengambil beberapa aspek termasuk modal yang dilaburkan di syarikat ini,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas lawatan ke kilang Leoch Accupower Sdn Bhd, di sini, hari ini.

Sementara itu, EXCO Alam Sekitar, Teknologi Hijau, Hal Ehwal Pengguna dan Hal Ehwal Bukan Islam, Hee Loy Sian mengadakan lawatan ke Kilang Leoch AccuPower (M) Sdn Bhd di Telok Panglima Garang, bagi mengesan punca pencemaran akibat peleburan plumbum di kawasan terbabit.

Difahamkan, kilang Leoch AccuPower (M) Sdn Bhd yang menjalankan industri bateri itu sudah beroperasi sejak 2014 dengan nilai pelaburan sejumlah RM120 juta daripada 60 peratus pelaburan asing Perancis dan 40 peratus tempatan.

FOTO: REMY ARIFIN (SELANGORKINI)


Pengarang :