Permohonan pencalonan Anugerah Tokoh Akademik Bahasa Melayu dibuka | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Afeeqa Afeera

Norway

Wartawan

Nor Umirah Izrin

Permohonan pencalonan Anugerah Tokoh Akademik Bahasa Melayu dibuka

OLEH IZRIN MOHAMAD SAID

SHAH ALAM, 29 APRIL: Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) membuka permohonan pencalonan Anugerah Tokoh Akademik Bahasa Melayu (ATABM) 2019, bermula 29 April sehingga 31 Julai ini.

KPM dalam kenyataan berkata, program yang diperkenalkan sejak 2012 itu adalah inisiatif strategik Pelan Tindakan Memartabatkan Bahasa Melayu sebagai bahasa ilmu di Universiti Awam (UA) 2016-2020.


Katanya, langkah itu sekali gus menjadikan Bahasa Melayu kekal sebagai saluran pembangunan ilmu, penyampaian maklumat dan komunikasi di Malaysia.

“Pada masa sama, ia mengiktiraf ahli akademik UA yang memperlihatkan pencapaian cemerlang dalam penggunaan Bahasa Melayu sebagai bahasa ilmu.

“Sejak 2012, seramai lima ahli akademik dinobatkan sebagai tokoh akademik Bahasa Melayu terdiri daripada pelbagai bidang termasuk saintis dan pakar perubatan,” katanya.

Untuk maklumat lanjut, orang ramai boleh layari www.moe.gove.my/atabm atau e-mel urus setia atabm@moe.gov.my.

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next