SELANGOR

PKNS lancar sistem maklum balas pelanggan secara digital

OLEH NADIAH ZAMLUS

BANGI, 13 APR: Selari dengan perkembangan Internet of Things (IoT), Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) melancarkan sistem maklum balas pelanggan secara atas talian, hari ini.

Ketua Pegawai Operasinya, Norita Mohd Sidek berkata, langkah berkenaan dilihat lebih efektif yang membolehkan pelanggan mengisi maklum balas pada bila-bila masa secara dalam talian.

 

 

Katanya, tujuannya supaya membolehkan pelanggan khasnya dan masyarakat menggunakan saluran betul bagi membuat sebarang aduan.

“Maklum balas pelanggan sama ada positif atau negatif penting kepada PKNS kerana ia menjadi kayu pengukur kepada prestasi kita.

“Segala maklum balas pelanggan, PKNS akan menjadikannya sebagai input untuk perancangan, penambahbaikan dan penilaian Bahagian Perkhidmatan Pelanggan selaras dengan nilai bersama ‘Pelanggan Diutamakan’ dan ‘Komited ke arah Kecemerlangan’,” katanya kepada media.

Beliau berkata demikian selepas merasmikan Hari Bersama Pelanggan PKNS Siri 1/2019 di Dewan Komuniti Seksyen 7, di sini.

Hadir sama, pegawai PKNS termasuk Pengurus Besar Pembangunan Wilayah Selatan, Lokman Abd Kadir; Pengurus Besar Perhubungan Korporat, Roziah Ahmad dan Pengurus Perkhidmatan Pelanggan, Mohamad Safri Mohd Yatim.

Mengulas lanjut, Norita berkata, hampir 80 peratus aduan pelanggan berjaya diselesaikan sepanjang tahun lalu membabitkan kerosakan dan juga masalah kecil lain.

Katanya, PKNS turut komited menyelesaikan kes dalam tempoh kurang 24 jam terutama membabitkan kerosakan rumah akibat cuaca buruk.

“Malah mengikut piagam pelanggan PKNS, segala aduan dikemukakan perlu direspon dalam tempoh sekurang-kurangnya dua hari.

“Justeru saya berharap supaya melalui pelaksanaan aduan atas talian ini akan digunakan sebaiknya oleh pengguna,” katanya.


Pengarang :