Urusan penukaran status akaun kanak-kanak ke akaun dewasa perlu dibuat sebelum 1 Mei 2022
NASIONAL

Prokas tidak urus aset TH – Mujahid

KUALA LUMPUR, 2 APR: Syarikat tujuan khas (SPV), Prokas Sdn Bhd berperanan menjalankan proses rehabilitasi kesemua aset Lembaga Tabung Haji (TH) yang tidak menguntungkan, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Muhajid Yusof.

Beliau menegaskan SPV itu tidak menguruskan aset dan harta TH, sebaliknya harta itu diuruskan oleh Urusharta Jamaah Sdn Bhd (UJSB) yang mempunyai kuasa eksekutif.

“Keputusan semua akan kembali pada ahli lembaga pengarah SPV iaitu Urusharta Jamaah,” katanya ketika menggulung perbahasan usul menjunjung kasih titah Yang di-Pertuan Agong bagi kementeriannya di Dewan Rakyat, semalam.

Isu berkenaan dibangkitkan blok pembangkang yang mendakwa aset TH dikawal oleh ​​​​​​​bukan ​​​​​​​Islam ​​​​​​​yang diketuai Chen Yin Heng selaku Ketua Pegawai Eksekutif.

Mujahid berkata, Lembaga Pengarah UJSB terdiri daripada antaranya Ketua Setiausaha Perbendaharaan sebagai Pengerusi UJSB, Datuk Ahmad Badri Mohd Zahir dan Rashidah Mohd Sies selaku Setiausaha Bahagian Syarikat Pelaburan Kerajaan.

Dalam pada itu, Mujahid berkata pengagihan hibah TH akan dilakukan setelah semakan terhadap kedudukan kewangan bagi 2018 dimuktamadkan.

“Dengan kata lain, tidak lagi dimuktamadkan kerana kita masih lagi terikat dengan pelbagai kekangan untuk memastikan kedudukan kewangan yang berakhir 2018 mematuhi sepenuhnya Piawaian Pelaporan Kewangan Malaysia iaitu polisi tentang rosot nilai,” katanya.

Dewan Rakyat kemudian meluluskan usul menjunjung ​​​​​​​kasih titah Yang di-Pertuan Agong.

– BERNAMA


Pengarang :