Promosi durian: Malaysia-China jalin kerjasama | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Naeem Raffi

Promosi durian: Malaysia-China jalin kerjasama

BEIJING, 28 APR: Sempena penganjuran Forum Jalur dan Laluan Untuk Kerjasama Antarabangsa, festival durian diadakan di sini untuk mempromosikan ‘raja buah’ Malaysia itu kepada rakyat China.

Acara itu yang berlangsung dua hari bermula 26 April itu, dianjurkan oleh syarikat senaraian awam, PLS Plantation Berhad yang turut menandatangani Perjanjian Induk (HoA) dengan rakan dagangan China dan Malaysia.

Majlis perjanjian itu disaksikan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.


PLS Plantation menandatangani HoA dengan Shanghai Greeenlanf Group, ZTE Corporation dan PTSKY dari China serta FGV Holdings Berhad dari Malaysia.

“Ini adalah sebahagian daripada rancangan PLS Plantation untuk meningkatkan lagi hubungan dagangan antara Malaysia dan China dalam perniagaan durian,” kata syarikat itu dalam kenyataan, malam tadi.

PLS Plantation yakin durian Malaysia akan mendapat permintaan serta diedarkan di serata bandar di China dan mendatangkan aliran pendapatan bagi bahagian perniagaan durian syarikat itu.

Turut hadir Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Datuk Salahuddin Ayub, Menteri Hal Ehwal Ekonomi Datuk Seri Mohamed Azmin Ali, Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Darell Leiking dan Menteri Luar Datuk Saifuddin Abdullah.

Dr Mahathir berada di China untuk menghadiri forum itu yang berakhir semalam.

– BERNAMA

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next