Selangorkini
SELANGOR

Pupuk amalan kitar semula sejak awal

OLEH SHAFIQQUL ALIFF

SHAH ALAM, 7 APRIL: Masyarakat digesa menanam sikap amalan kitar semula sejak dari awal sebagai usaha memupuk sikap kebersihan, terutama di kawasan kediaman masing-masing.

EXCO Pembangunan Usahawan, Pembangunan Luar Bandar, Desa dan Kampung Tradisi, Rodziah Ismail berkata, Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) memungut hampir 700 tan sampah sarap setiap bulan, dianggarkan RM 21 juta setahun. 

“Jika kita perlu wujudkan tabiat kitar semula, hasil dari kos perbelanjaan itu mampu dipulangkan kembali kepada rakyat,”. 

“Kita lihat contoh Surau Al-Husna di Seksyen 20, di sini mengamalkan sikap kitar semula, pada 2008 dan mengutip hasil RM56,000 pada tahun berkenaan,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pada Gotong-Royonf Perdana Perbadanan Pengurusan PN10422 di Pangsapuri 19B Blok satu hingga lima, di sini, hari ini. 

Pada masa sama, beliau yang juga Ahli Dewan Negeri Batu Tiga berkata, pihaknya akan menyalurkan bantuan termasuk membina kebuk sampah yang boleh mengagihkan barang kitar semula di pangsapuri berkenaan.

Rodziah berkata, pendekatan kebuk sampah itu sekali gus menjadikan kawasan itu “fron waste to wealth”.

“Hasil jumlah kutipan dan pendapatan boleh dimasukkan ke Badan Pengurusan Bersama (JMB) supaya dijadikan program menambah baik infrastruktur di kawasan penduduk,” katanya. 


Pengarang :