RCI Wang Kelian: Empat saksi beri keterangan hari ini | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Naeem Raffi

RCI Wang Kelian: Empat saksi beri keterangan hari ini

PUTRAJAYA, 25 APR: Hari keenam pendengaran awam Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) mengenai penemuan kem penempatan sementara dan kubur di Wang Kelian, Perlis hari ini bermula dengan saksi ke-17 memberi keterangan.

Inspektor Mohamad Afiq Sarmid dari pasukan komando VAT 69 berpangkalan di Ulu Kinta, Perak menjadi saksi pertama daripada empat orang saksi yang dijangka tampil memberi keterangan pada prosiding hari ini.

RCI yang berlangsung di Dewan Gemilang Kementerian Dalam Negeri di sini dijalankan di hadapan tujuh panel diketuai bekas Ketua Hakim Negara Tun Arifin Zakaria selaku pengerusi.


Diperkenan penubuhannya oleh Yang di-Pertuan Agong pada 29 Jan lepas, RCI itu antara lain akan meneliti semua dokumen dan bukti berkaitan dengan kes penemuan kem penempatan sementara serta kubur di Wang Kelian.

Pada 2015, negara dikejutkan dengan penemuan 139 kubur dan 28 kem pemerdagangan manusia yang ditinggalkan di puncak Bukit Wang Burma di Wang Kelian yang terletak di sempadan Malaysia-Thailand.

– BERNAMA

 

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next