SELANGOR

Selangor cadang sedia skim perlindungan Ketua Kampung

OLEH NAZLI IBRAHIM

KUALA SELANGOR, 26 APR: Kerajaan Negeri bercadang menyediakan satu skim perlindungan kemalangan dan kesihatan kepada Ketua-ketua Kampung di Selangor pada tahun hadapan.

Dato’ Menteri Besar, Amirudin Shari berkata, skim perlindungan itu dilaksanakan berikutan tanggungjawab dan cabaran besar dipikul oleh Ketua Kampung.

“Insha Allah paling tidak kalau kita tak dapat naikkan elaun, kita harus berikan perlindungan, mungkin 2020 kita boleh buat sebab tahun lepas kita tak sempat buat untuk tahun ini untuk perlindungan Ketua Kampung yang bekerja siang malam.

“Kadang-kadang orang ketuk rumah jam 3.00 pagi nak tangkap orang berkhalwat panggil Ketua kampung, suami isteri bergaduh panggil ketua kampung, bergaduh dengan jiran panggil ketua kampung dan hilang lembu juga cari ketua kampung,” katanya.

Beliau berkata demikian pada Sesi Town Hall Jelajah Maju Bersama YAB Menteri Besar dan EXCO Negeri Selangor Ke Daerah Kuala Selangor di Dewan Raja Lumu, Pejabat Agama Islam Daerah Kuala Selangor di sini, hari ini.

Amirudin berkata, Kerajaan Negeri juga bercadang memasukan senarai nama Ketua Kampung ke dalam senarai program Peduli Sihat atau program negeri yang boleh dinikmati Ketua Kampung.

Ketika menjawab satu soalan berhubung kenaikan elaun Ketua Kampung, Amirudin berkata, pada masa ini Kerajaan Negeri sedang berbincang dengan Kerajaan Persekutuan untuk menaikkan elaun Ketua Kampung.

“Kita sedang bincang dengan Kerajaan Persekutuan sebab kita mahu Kerajaan Persekutuan turut biayai sebahagian dan Kerajaan Negeri boleh mengekalkan apa yang ada dan sekurang-kurangnya mengekalkan di paras lebih tinggi daripada paras asnaf,” katanya.

Sebelum ini, Ketua Kampung di Selangor menerima elaun bulanan sebanyak RM1,200 setiap seorang.


Pengarang :