SELANGOR

Selangor sedia anjur LTdL peringkat akhir tahun hadapan

OLEH NAZLI IBRAHIM

SHAH ALAM, 9 APR: Selangor bersedia menjadi tuan rumah bagi peringkat akhir kejohanan jelajah berbasikal antarabangsa, Le Tour De Langkawi (LTdL) pada tahun hadapan.

EXCO Pembangunan Generasi Muda & Sukan dan Pembangunan Modal Insan, Mohd Khairuddin Othman berkata, penganjuran peringkat akhir LTdL di Selangor mampu memberi impak kepada pelbagai sektor di negeri itu.

“Terima kasih kepada penganjur, Human Voyage, Jabatan Belia dan Sukan yang bekerjasama dengan Majlis Sukan Negeri (MSN) yang menjadikan Shah Alam tempat pelepasan LTDL yang merupakan cukup dikenali di peringkat dunia.

“Apa yang kita harapkan pada tahun akan datang rakyat memberikan sokongan kepada program ini dan insha allah kita akan mohon jadi sebagai tempat penamat bagi tahun akan datang.

“Saya mahu tahun hadapan kita buat lebih teliti dan kemas dengan meminta peruntukan khas daripada Kerajaan Negeri supaya lebih ramai hadir program ini,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas melepaskan peserta perlumbaan jelajah LTdL peringkat keempat dari Shah Alam ke Genting Highland di Dataran Kemerdekaan di sini, hari ini.

Katanya, LTdL mampu membantu mempromosi Selangor dan Malaysia sebagai satu destinasi pelancongan sekali gus meningkatkan ekonomi negeri dan negara.

“Selain itu, ini menjadi galakkan kepada generasi muda terlibat aktif dalam sukan basikal kerana apabila Kerajaan Negeri sendiri menganjurkan menunjukkan pengiktirafan kepada sukan ini.

“Ini akan mendorong lebih banyak penganjuran sukan berbasikal seperti ‘mountain bike’ dan lain-lain,” katanya.


Pengarang :