GLOBAL

Sri Lanka tarik semula perintah berkurung

COLOMBO, 22 APRIL: Pihak berkuasa Sri Lanka menarik balik perintah berkurung di negara itu hari ini, sehari selepas 290 orang terbunuh dan kira-kira 500 lain cedera dalam siri serangan bom yang memusnahkan gereja dan hotel mewah Hari Easter, semalam.

Menurut BH Online yang memetik laporan asal Reuters, tiada pihak mengaku bertanggungjawab dalam serangan dua gereja dan empat hotel di dalam dan sekitar ibu kota ini, serta gereja ketiga di pantai timur laut negara itu.

Sumber kerajaan berkata, Presiden Maithripala Sirisena, yang berada di luar negara ketika serangan berlaku, memanggil mesyuarat Majlis Keselamatan Nasional awal hari ini.

Perdana Menteri Ranil Wickremesinghe akan hadir mesyuarat berkenaan, kata sumber.

Ada kebimbangan serangan itu mungkin mencetuskan keganasan rakyat terbaharu, dengan polis melaporkan lewat semalam, berlaku serangan bom petrol ke atas masjid di barat laut Sri Lanka dan kebakaran dua kedai milik penduduk Islam di barat.

Perintah berkurung di negara kepulauan itu ditarik balik awal hari ini walaupun lalu lintas lengang di ibu kota yang biasanya sibuk.

Tentera bersenjatakan senapang automatik berkawal di luar hotel terkenal dan Pusat Dagangan Dunia di daerah perniagaan, di mana empat hotel menjadi sasaran semalam, menurut saksi Reuters.

Sejumlah besar penduduk yang terkandas di lapangan terbang utama mula pulang ketika sekatan ditarik balik.

Kerajaan turut menyekat akses media sosial dan mesej termasuk Facebook dan WhatsApp, menjadikan maklumat sukar sampai.

Majoriti rakyat Sri Lanka maut dalam serangan walaupun pegawai kerajaan berkata 32 rakyat asing turut terbunuh termasuk Britain, Amerika Syarikat, Turki, India, China, Denmark, Belanda dan Portugis.


Pengarang :