SUKANKINI

Steve McManaman yakin Liverpool mampu tewaskan Barcelona

OLEH AFIX REDZUAN

DAMANSARA, 19 APR: Steve McManaman yakin Liverpool mampu mencipta kemenangan ke atas Barcelona untuk mara ke pentas akhir Liga Juara-Juara Eropah (UCL) walaupun tidak diletakkan sebagai pasukan pilihan.

Lagenda Liverpool itu berkata, pelbagai pihak melihat keupayaan Lionel Messi ketika membantu pasukannnya menewaskan Manchester United di peringkat suku akhir tetapi The Reds akan berusaha untuk meraih keputusan positif dalam dua perlawanan secara timbal balik itu.

“Liverpool akan menang,” katanya ketika sesi bersama media sempena LFC World Kuala Lumpur di pusat membeli belah 1 Utama, hari ini.

McManaman yang beraksi di Anfield selama sembilan musim bermula pada 1990 dan pernah memenangi trofi UCL bersama Real Madrid berkata, rekod memberangsangkan beraksi di laman sendiri dan tempat lawan dalam peringkat Eropah musim ini juga tidak boleh dipandang mudah.

Katanya, Jurgen Klopp pastinya mempunyai strategi tersendiri untuk mara ke pentas akhir dan beliau yakin pengendali dari Jerman itu akan kekal lama di Anfield.

Keyakinan sama turut dilaungkan Jason McAteer yang menyifatkan trio serangan Sadio Mane, Roberto Firmino dan Mohamed Salah akan cuba memecahkan kekebalan Barcelona.

“Liverpool mempunyai (Virgil) Van Dijk di bahagian pertahanan dan dibantu oleh rakan-rakan lain pastinya akan cuba mengekang Messi. Harus diingat, rekod jaringan barisan serangan musim ini juga baik pada peringkat pusingan 16 pasukan terbaik dan suku akhir (UCL),” katanya.

Bagi Sami Hyypia pula, Liverpool mempunyai barisan pertahanan terbaik musim ini yang diketuai Van Dijk dan akan terus bersaing sehingga perlawanan

FOTO: HAFIZ OTHMAN (SELANGORKINI)


Pengarang :