Taman Botani lanjut tempoh penutupan | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Afeeqa Afeera

Taman Botani lanjut tempoh penutupan

OLEH NORHAYATI UMOR

SHAH ALAM, 3 APRIL: Penutupan Taman Botani Negara di Bukit Cherakah, yang terjejas ekoran ribut bulan lalu dilanjutkan sehingga 30 April ini.

Taman Botani itu sebelum ini ditutup sehingga 31 Mac dan dijangka beroperasi semula pada 1 April.


Bagaimanapun, menerusi laman Facebooknya, ia bagi memberi laluan akan kerja pembersihan dan pembaikan kawasan yang masih giat dijalankan.

Pegawai Perhubungan Awam Taman Botani Negara, Nurul Wardina Abdullah sebelum ini berkata, bencana alam yang melanda taman berkenaan menyebabkan tiga rusa dewasa mati selain banyak pokok tumbang serta kerosakan kemudahan tapak aktiviti riadah selain terdapat sebuah kenderaan rosak teruk.

Kerja pemulihan itu turut membabitkan pemotongan pokok berskala besar melintangi setiap laluan serta membersihkan beberapa kawasan yang terjejas teruk.

Seramai 80 petugas Jabatan Veterinar, Jabatan Pertanian, Jabatan Perhutanan Negeri dan kakitangan Taman Botani terbabit dalam usaha pembersihan dan pembaikan itu.

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next