NASIONAL

Tengku Permaisuri Norashikin berkenan rasmi Kongres Makanan Warisan

OLEH IZRIN MOHAMAD SAID

SHAH ALAM, 25 APRIL: Duli Yang Maha Mulia (DYMM) Tengku Permaisuri Selangor, Tengku Permaisuri Norashikin, berkenan merasmikan Kongres Makanan Warisan di Dewan Agong Tuanku Canselor, Universiti Teknologi MARA Kampus Shah Alam (UiTM), pada 23 April lalu.

Program julung kali diadakan selama dua hari itu bertemakan “Definisi dan Identiti Makanan Warisan Malayu”, anjuran Fakulti Pengurusan Hotel dan Pelancongan UiTM bersama Perbadanan Adat Melayu dan Warisan Negeri Selangor, Kursi Institusi Raja-Raja Melayu UiTM dan Jabatan Warisan Negara.

Dekan Fakulti Pengurusan Hotel dan Pelancongan UiTM Shah Alam, Profesor Dr Mohd Salehuddin Mohd Zahari berkata, ia bertujuan mewujudkan kesedaran dan keperihatinan terhadap makanan warisan Melayu.

“Semoga perkongsian ilmu dan pandangan dapat menjadi landasan terbaik untuk mewujudkan wacana berhubung makanan warisan kita supaya kelestariannya dapat dikekalkan hingga berzaman.

“Jutaan terima kasih kepada ahli jawatankuasa, pelajar, staf, penaja dan peserta menjayakan kongres Warisan ini,” tulisnya di Facebook.


Pengarang :