Selangorkini
BERITA UTAMA SELANGOR

Tok Pa curah pengalaman kepada penjawat awam Selangor

OLEH AFIX REDZUAN

SHAH ALAM, 30 APR: Datuk Seri Mustapa Mohamed akan berkongsi pengalamannya sebagai menteri kabinet dengan penjawat awam Selangor Jumaat ini.

Bekas Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) itu, yang menyertai BERSATU pada Oktober, dijadual membentangkan ideanya pada [email protected] Alam yang julung kali diadakan.

Program ini, yang bermula 9 pagi di Pusat Konvensyen Shah Alam (SACC), dianjurkan oleh Kerajaan Negeri dengan kerjasama Institut Kajian Dasar (IKD).

Mustapa, mesra disapa Tok Pa, akan mengupas tajuk ‘Malaysia Baharu: Menggarap Sinergi Politikus dan Penjawat Awam’.

Program ini siri pertama dalam usaha Kerajaan Negeri menjadikan banda raya ini sebagai pusat intelektual di negara dan seterusnya dikenali di rantau ini.

Dato’ Menteri Besar, Amirudin Shari dijadualkan merasmikan program selama tiga jam. Penyertaannya terhad kepada tetamu undangan dalam kalangan penjawat awam Selangor.

Tok Pa, Ahli Parlimen Jeli, berpengalaman selama sembilan tahun mengemudi Kementerian MITI sehingga 2018. Beliau pernah memimpin Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani (2008) dan Kementerian Pengajian Tinggi (2006-2008).

Beliau telah menyertai BERSATU pada 26 Oktober 2018 merupakan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Air Lanas, Kelantan.

Sebelum menyertai politik, Tok Pa adalah Pegawai Tadbir dan Diplomatik di Kementerian Kewangan pada 1974.

Beliau kemudian dilantik sebagai Pensyarah di Institut Tadbiran Awam Negara (INTAN) pada 1982 sebelum dilantik sebagai Pegawai Khas kepada Menteri Kewangan, Tun Daim Zainuddin pada 1984.

Antara lain, beliau juga adalah bekas Pengarah Eksekutif, Majlis Tindakan Ekonomi Negara (MTEN).

Sejak Pakatan Harapan (PAKATAN) menguasai Putrajaya pada Mei tahun lalu, penjawat awam masih mempelajari pendekatan dan dasar kerajaan baharu.


Pengarang :