Tun M naik kereta gabungan 5G ke pelancaran pameran | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Afeeqa Afeera

Tun M naik kereta gabungan 5G ke pelancaran pameran

PUTRAJAYA, 18 APRIL: Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad menaiki kereta pemanduan sendiri yang disambung 5G dari Istana Kehakiman ke Kompleks Perbadanan Putrajaya di sini untuk ke majlis pelancaran Pameran 5G.

Beliau menaiki kenderaan Proton Exora yang disambung 5G itu bersama Menteri Komunikasi dan Multimedia, Gobind Singh Deo selama lima minit.

Kereta 5G pemanduan sendiri itu dibangunkan oleh Ericsson dan Celcom melalui perkongsian dengan eMooVit, sebuah syarikat pemula teknologi tinggi.


Kenderaan pelbagai guna itu dilengkapi sejumlah kamera, radar dan alat pengesan yang membolehkah kenderaan itu mengesan persekitarannya.

Kenderaan itu menggunakan kombinasi alat pengesan, kamera, radar dan kecerdasan buatan (AI) untuk bergerak antara destinasi tanpa pemandu manusia. –BERNAMA

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next