Selangorkini
PUTRAJAYA, 18 April — Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad diiringi Menteri Komunikasi dan Multimedia Gobind Singh Deo sebelum menaiki kenderaan ‘Autonomous Electric Vehicle’ pada Majlis Perasmian Malaysia 5G Showcase di Kompleks Perbadanan Putrajaya hari ini. Turut sama Pengerusi Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) Al-Ishsal Ishak. — fotoBERNAMA (2019) HAK CIPTA TERPELIHARA
NASIONAL

Tun M naik kereta gabungan 5G ke pelancaran pameran

PUTRAJAYA, 18 APRIL: Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad menaiki kereta pemanduan sendiri yang disambung 5G dari Istana Kehakiman ke Kompleks Perbadanan Putrajaya di sini untuk ke majlis pelancaran Pameran 5G.

Beliau menaiki kenderaan Proton Exora yang disambung 5G itu bersama Menteri Komunikasi dan Multimedia, Gobind Singh Deo selama lima minit.

Kereta 5G pemanduan sendiri itu dibangunkan oleh Ericsson dan Celcom melalui perkongsian dengan eMooVit, sebuah syarikat pemula teknologi tinggi.

Kenderaan pelbagai guna itu dilengkapi sejumlah kamera, radar dan alat pengesan yang membolehkah kenderaan itu mengesan persekitarannya.

Kenderaan itu menggunakan kombinasi alat pengesan, kamera, radar dan kecerdasan buatan (AI) untuk bergerak antara destinasi tanpa pemandu manusia. –BERNAMA


Pengarang :