BEIJING, April 26 — Prime Minister Tun Dr Mahathir Mohamad (second, right) witnessing the exchange of documents for Licensing and Technical Agreement for Proton Assembly Project in Pakistan between national carmaker PROTON Holdings Bhd Deputy Chief Executive Officer Datuk Radzaif Mohamed (left) and its Pakistani counterpart Al-Haj Automotive Bilal Managing Director Khan Afridi (right) today. The exchange of document between Proton and Al-Haj Automotive was for the licensing and technical agreement in relation to the national carmaker’s assembly plant in Pakistan. –fotoBERNAMA (2019) HAK CIPTA TERPELIHARA
BERITA UTAMA NASIONAL

Tun M saksi pertukaran dokumen Proton dan Al-Haj Automotive

BEIJING, 26 APR: Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini meluangkan sedikit masa daripada jadual padatnya untuk menyaksikan pertukaran dokumen antara pengeluar kereta nasional, Proton Holdings Berhad dan rakan kongsinya dari Pakisten dan China.

Pertukaran dokumen antara Proton dan Al-Haj Automotive adalah bagi perjanjian pelesenan dan teknikal berkaitan dengan kilang pemasangan pengeluar kereta nasional itu di Pakistan.

Pengerusi Proton Datuk Seri Syed Faisal Albar berkata, syarikat itu berharap dapat mengembangkan operasi antarabangsanya dan Pakistan, dengan kadar penggunaan kereta yang masih rendah akan menjadi pasaran yang baik.

Kilang pemasangan pertama Proton di Pakistan itu akan terletak di Islamabad, yang akan memasang kereta Proton unit terurai untuk dipasang (CKD) bagi pasaran negara tersebut, katanya.

Proton mengumumkan hasratnya untuk membuka kilang pemasangan di Pakistan semasa lawatan Perdana Menteri ke negara Asia selatan itu pada Mac tahun ini, yang juga menyaksikan upacara pecah tanah kilang tersebut bersama rakan sejawatannya dari Pakistan Imran Khan.

Dr Mahathir berada di sini sempena lawatan kerjanya selama lima hari ke China bagi menghadiri Forum Belt and Road bagi Kerjasama Antarabangsa, yang dibuka secara rasmi oleh Presiden Xi Jinping awal hari ini.

Proton memeterai satu perjanjian dengan Al-Haj Automotive pada 2018.

Selain itu, Perdana Menteri juga menyaksikan pertukaran dokumen antara Proton dan China Construction Bank (CCB) bagi kemudahan pembiayaan bernilai RM1.888 bilion untuk penyelidikan dan pembangunan serta pembangunan prasarana bagi pengeluar kereta nasional itu.

Menurut Syed Faisal, perjanjian antara Proton dan CCB itu akan mengukuhkan lagi hubungan dua hala antara Malaysia dan China.

“Perjanjian itu juga merupakan bukti kejayaan projek Belt and Road, ” katanya mengenai projek prasarana diterajui China itu yang disertai oleh kedua-dua Malaysia dan Pakistan.

– BERNAMA


Pengarang :