SELANGOR

Usahawan Selangor paling ramai terima pengiktirafan halal

OLEH NADIAH ZAMLUS

SHAH ALAM, 8 APRIL: Lebih 400 usahawan di Selangor menerima pengiktirafan halal oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), kata Rodziah Ismail.

EXCO Pembangunan Usahawan, Pembangunan Luar Bandar, Desa dan Kampung Tradisi itu berkata, jumlah berkenaan sekali gus meletakkan Selangor sebagai pemegang rekod usahawan paling ramai dalam rekod halal.

Katanya, maklumat itu disampaikan JAKIM ketika Pameran Halal Antarabangsa Malaysia (MIHAS) 2019, baru-baru ini.

“Ini menunjukkan usahawan kita bukan biasa-biasa dan membuktikan mereka menepati pelbagai ciri yang boleh diiktiraf pada peringkat tempatan mahupun antarabangsa.

“Saya berharap jumlah pemegang status halal ini akan bertambah kerana kualiti pengiktirafan halal adalah yang terbaik termasuk dari aspek kebersihan,” katanya kepada SelangorKini.

Rodziah berkata, kejayaan itu juga berpunca daripada gerak kerja Selangor Halal Action Plan melalui Invest Selangor yang berusaha membantu usahawan mendapatkan status halal.

“Kita juga sedar industri halal semakin berkembang memandangkan populasi penduduk Islam dunia pada ketika ini adalah sekitar 1.8 bilion dan dijangka akan terus bertambah sehingga 2.2 bilion, pada 2030.

“Populasi penduduk Islam ini meliputi 28 peratus daripada jumlah penduduk dunia. Berdasarkan kepada angka ini, permintaan terhadap produk dan perkhidmatan halal adalah tinggi sehingga boleh mencecah USD680 bilion setahun,” katanya.

 


Pengarang :