NASIONAL

Yayasan Qatar lawat Malaysia bincang tingkat pendidikan

KUALA LUMPUR, 28 APR: Pengerusi Yayasan Qatar Bagi Pendidikan, Sains dan Pembangunan Komuniti Qatar (QF) serta Education Above All (EAA), Sheikha Moza Nasser akan mengadakan lawatan khas ke Malaysia bermula hari ini hingga 1 Mei.

Menurut Kementerian Luar dalam satu kenyataan, Sheikha Moza akan diiringi para pegawai dari pejabat baginda dan wakil EAA.

Timbalan Perdana Menteri yang juga Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail menjadi hos kepada lawatan berkenaan.

“Program rasmi termasuk kunjungan hormat ke atas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dan pertemuan dengan timbalan perdana menteri pada 30 April,” menurut kenyataan itu.

Lawatan khas berkenaan akan menyediakan peluang kepada kedua-dua pihak untuk membincangkan pelbagai isu kepentingan bersama terutamanya berkaitan pendidikan, kesihatan, memperkasa wanita, pembangunan belia dan masyarakat.

EAA yang diasaskan pada 2012 oleh Sheikha Moza bertujuan untuk membina gerakan global yang menyumbang kepada pembangunan manusia, sosial dan ekonomi melalui penyediaan pendidikan berkualiti, manakala QF adalah pertubuhan bukan keuntungan yang menumpukan kepada pendidikan, penyelidikan dan pembangunan komuniti sejak 1995.

Sheikha Moza merupakan Permaisuri kepada Sheikh Hamad bin Khalifa Al Thani, bekas Emir Qatar.

– BERNAMA

 


Pengarang :