SELANGOR

100 asnaf Selat Klang terima bantuan Aidilfitri Fasa 1

OLEH NORHAYATI UMOR

KLANG, 16 MEI: Seramai 100 asnaf Dewan Undangan Negeri (DUN) Selat Klang menerima bantuan Hari Raya Aidilfitri Fasa 1.

Bantuan berkenaan disempurnakan EXCO Kebudayaan dan Pelancongan, Peradaban Melayu dan Warisan, Dato’ Abdul Rashid Asari dalam majlis berbuka puasa bersama asnaf di Masjid Darul Muttaqin, Sungai Udang, di sini, petang tadi.

Abdul Rashid yang juga Ahli Dewan Negeri Selat Klang berkata, bantuan berbentuk wang tunai RM100 dan ‘goodies’ terbabit bertujuan meringankan beban penerima dalam menyediakan keperluan menyambut perayaan umat Islam itu.

“Saya menjalankan tugas dan amanah sebagai Ahli Dewan Negeri Selat Klang yang bertujuan membantu asnaf menyambut Aidilfitri.

“Kita mencuba untuk meneruskan bantuan kepada penduduk di sini khususnya asnaf supaya mereka lebih gembira,” katanya kepada SelangorKini.

Abdul Rashid berkata, bantuan berkenaan diteruskan ke lima masjid sekitar DUN itu tidak lama lagi.

“Dalam menjalani ibadah Ramadan seterusnya menyediakan persiapan Syawal, kita tidak boleh melupakan keperitan mereka yang kurang bernasib baik.

“Program seperti ini sememangnya menjadi acara tahunan dan akan diteruskan pada masa akan datang,” katanya.

Pada masa sama, beliau mahu setiap penduduk mensyukuri keadaan negara yang aman sekali gus dapat menjalani ibadah Ramadan tanpa sebarang kekacauan serta ketakutan.

“Kunci perpaduan ialah menjaga negara dengan baik, dan kita bersyukur pentadbir negara ini mampu kekalkan keamanan.

“Tidak seperti anak Palestin dan Syria yang begitu daif. Keadaan hidup mereka tidak menentu malah, ada yang berbuka puasa hanya dengan roti berkulat,” katanya.


Pengarang :