SELANGOR

67% penjawat awam Selangor puas hati hubungan dengan pemimpin

OLEH AFIX REDZUAN

SHAH ALAM, 3 MEI: Sebanyak 67 peratus penjawat awam berpuas hati hubungan mereka bersama pimpinan politik, sepanjang Pakatan Harapan mentadbir Selangor sejak 10 tahun lalu.

Peratusan itu diperoleh melalui satu bancian dibuat pada [email protected] Alam, yang berlangsung pagi tadi.

Dihadiri hampir 400 peserta terdiri daripada penjawat awam pelbagai peringkat, bekas Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mustapa Mohamed berpandangan, perkara itu masih boleh diperbaiki menerusi komunikasi dua hala antara kedua-dua pihak.

“Kita lihat 67 peratus berpuas hati antara hubungan ahli politik dengan penjawat awam. Walaupun ada 33 peratus yang tidak berpuas hati, ia boleh diperbaiki.

“Sebab itu perlunya persyarikatan Malaysia supaya kita bekerja sebagai satu pasukan. Apa pun, pegawai kerajaan adalah pelaksana dasar dan mereka perlu bekerja dengan penuh komitmen dan sepenuh hati tanpa sebarang pertikaian berkenaan kesetiaan mereka,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada media ketika diminta mengulas dasar persyarikatan Malaysia sejurus selesai berkongsi pengalaman sebagai penjawat awam dengan tajuk Malaysia Baharu: Menggarap Sinergi Politikus dan Penjawat Awam di Pusat Konvensyen Shah Alam.

Katanya, pandangan itu juga relevan untuk diberikan perhatian di peringkat Kerajaan Persekutuan, malahan negeri lain boleh menjadikan Selangor sebagai contoh kerana penjawat awam perlu memahami dasar kerajaan sebelum melaksanakannya.

“Yang penting, sudah pasti penjawat awam harus meyokong kerajaan hari ini yang dipilih rakyat, itu prinsipnya. Bekerja dengan kerajaan tanpa ada fahaman politik, berdasarkan Perlembagaan negara kita.

“Kalau ada isu dan masalah perlu ada dialog dan komunikasi, supaya kedua-dua pihak dapat memahami. Saya ada sedikit pengalaman sebagai pegawai kerajaan dan ahli politik, saya memahami apa yang perlu dilakukan serta penambahbaikan yang perlu dilaksanakan,” katanya.


Pengarang :