NASIONAL

Agong dan kerabat diraja Pahang berkabung 100 hari

KUALA LUMPUR, 26 MEI: Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah dan kerabat diraja Pahang akan berkabung selama 100 hari, berikutan kemangkatan Paduka Ayahanda Sultan Haji Ahmad Shah Al-Musta’in Billah di Institut Jantung Negara, pada Rabu lalu.

Datuk Pengelola Bijaya Diraja Datuk Ahmad Fadil Shamsuddin dalam kenyataan hari ini berkata, program yang dijadualkan Istana Negara pada Ramadan dan Syawal di peringkat Persekutuan, akan diteruskan dengan beberapa pindaan bagi menghormati tempoh berkabung Yang di-Pertuan Agong.

“Istana Negara turut memaklumkan bahawa tarikh Pertabalan Yang di-Pertuan Agong ke-16 dan Santapan Diraja yang telah diperkenankan pada 30 dan 31 Julai ini adalah kekal dan akan turut diteruskan mengikut jadual,” katanya.

Ahmad Fadil berkata Seri Paduka turut merakamkan penghargaan dan terima kasih kepada kerabat-kerabat diraja, para pembesar dan rakyat jelata yang telah memberi penghormatan terakhir kepada Paduka Ayahanda Sultan Haji Ahmad Shah Al-Musta’in Billah di Istana Negara pada 22 Mei (Rabu) dan di Istana Sultan Abu Bakar dan Makam Diraja Pekan pada 23 Mei (Khamis).

Almarhum Sultan Ahmad Shah, Sultan Pahang kelima, mangkat pada usia 88 tahun di Institut Jantung Negara di sini pada Rabu lalu dan dimakamkan di Makam Diraja Pekan, Pahang pada Khamis.

Almarhum yang diputerakan pada 24 Okt 1930 di Istana Mangga Tunggal, Pekan adalah ayahanda kepada Sultan Abdullah.

Baginda pernah dilantik sebagai Yang di-Pertuan Agong ketujuh bermula 26 April 1979 hingga 25 April 1984 dan sebelum itu dipilih sebagai Timbalan Yang di-Pertuan Agong pada 21 September 1975.

-BERNAMA


Pengarang :