NASIONAL

APM tingkat latihan pengendalian bot di laut

PONTIAN, 4 MEI: Agensi Pertahanan Awam Malaysia (APM) sedang meningkatkan latihan dan pendedahan kepada pegawai dan anggotanya mengenai pengendalian bot di laut, bagi membiasakan mereka dengan tugas di lautan.

Ketua Pesuruhjayanya, Datuk Roslan Wahab berkata, latihan itu perlu kerana tugas di laut turut membabitkan pelbagai perkara seperti pengendalian bot yang berbeza dengan keadaan di sungai, di samping perlu mengambil kira soal undang-undang antarabangsa dan sebagainya.

“Johor (contohnya) terletak berdekatan dengan perairan Indonesia-Singapura, kalau tidak biasa (tiada latihan)… susah,” katanya kepada pemberita dalam Ekspedisi Latihan Pengendalian Bot bersama APM Johor di sini, hari ini.

Ekspedisi yang juga bertujuan menguji kekuatan aset APM itu disertai 50 pegawai dan anggota APM negeri dengan kerjasama Agensi Penguatkuasa Maritim Malaysia (Maritim).

Dua aset Sealegs dan sembilan bot berukuran 14 kaki digunakan dalam ekspedisi berkenaan yang meliputi sembilan batu nautika iaitu 17 kilometer dari Jeti Jabatan Laut Sungai Pulai dekat Gelang Patah menuju ke Jeti Tanjung Piai Resort.

-BERNAMA


Pengarang :