BERITA UTAMA SELANGOR

Bangunan parkir bertingkat tampung kenderaan di Terminal 17

OLEH ZAREEF MUZAMMIL

FOTO ASRI SAPFIE

SHAH ALAM, 31 MEI: Sebuah bangunan parkir bertingkat yang bakal memuatkan 300 kenderaan bakal dibina berhampiran Terminal Seksyen 17, pada penghujung tahun ini.

EXCO Kerajaan Tempatan, Pengangkutan Awam dan Pembangunan Kampung Baru, Ng Sze Han berkata, penambahbaikan itu sebagai langkah jangka masa panjang yang diyakini mampu mengatasi masalah kekurangan parkir di terminal berkenaan.

Malah katanya, beberapa penambahbaikan lain perlu dijalankan di terminal yang diuruskan sepenuhnya oleh Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) itu.

“Dalam mesyuarat jawatankuasa pemaju projek di peringkat MBSA sudah diluluskan kompleks parkir bertingkat yang akan menyelesaikan masalah parkir untuk jangka masa panjang dan ia dijangka siap dalam tempoh dua tahun lagi.

“Untuk jangka masa pendek, kita menyediakan kemudahan RELA bagi mengawal laluan trafik termasuk anggota penguat kuasa MBSA yang bertugas di terminal ini.

“Kita juga akan menambah 30 gerai kerana saya dimaklumkan ada 400 permohonan gerai dan ini bermakna orang ramai yakin dengan kemampuan di terminal ini,” katanya pada sidang media pada Kempen Pulang Ke Kampung Dengan Selamat dan sumbangan kuih raya, di Terminal Bas Seksyen 17, di sini, malam tadi.

Hadir sama, Timbalan Datuk Bandar MBSA, Mohd Rashidi Ruslan, ahli majlis dan pengarah jabatan MBSA.

Sze Han berkata, terminal itu mempunyai sejarah lampau yang agak panjang memandangkan ia sepatutnya dibuka kepada umum sejak empat tahun lalu.

“Ada banyak isu yang tidak dapat dielakkan MBSA, maka terminal ini hanya berjaya dibuka pada tahun ini dengan kos keseluruhan RM8.4 juta, manakala MBSA memberi suntikan dana tambahan sebanyak RM800,000 untuk menyiapkannya.

“Kita mengakui kelemahan itu tetapi ia dapat diselesaikan dalam jangka masa pendek,” katanya.

Terminal 17 yang beroperasi sejak 1 Mei lalu dibina bagi menggantikan terminal sementara di Seksyen 13 yang sudah ditutup sepenuhnya.

Menjadi terminal moden dan selesa kerana dilengkapi dengan sistem pendingin hawa, Terminal 17 memberi fokus kepada perkhidmatan bas ekspres untuk destinasi ke utara, selatan dan pantai timur.

Menariknya, Terminal 17 yang beroperasi selama 24 jam turut diintegrasikan dengan perkhidmatan bas Smart Selangor dan teksi.


Pengarang :