Bawa mangkuk tingkat mampu jayakan misi Selangor bebas plastik | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Naeem Raffi

Norway

Wartawan

Nadiah Zamlus

Bawa mangkuk tingkat mampu jayakan misi Selangor bebas plastik

OLEH NADIAH ZAMLUS

GOMBAK, 20 MEI: Amalan membawa mangkuk tingkat pengganti kepada penggunaan beg plastik wajar dijadikan tabiat harian dalam kalangan masyarakat di Selangor.

Yang DiPertua Kebajikan dan Amal Wanita Selangor (PEKAWANIS), Masdiana Muhamad berkata, amalan sama dipraktikkan beliau ketika membeli juadah di bazar Ramadan bagi memastikan misi Selangor menjadi negeri bebas plastik menjelang 2025 berjaya.


“Sepanjang Ramadan kali ini memang saya gunakan mangkuk tingkat, selain lebih mudah untuk dibawa, makanan yang panas juga lebih selamat dari terkena plastik yang mungkin akan cair.

“Sebenarnya bukan sahaja pada bulan Ramadan, saya turut gunakan mangkuk tingkat apabila membeli lauk pauk tengahari di kedai makan,” katanya kepada SelangorKini.

Beliau ditemui ketika berkunjung ke Bazar Ramadan Selayang Baru bersama suami, Dato’ Menteri Besar, Amirudin Shari, petang semalam.

Masdiana kelihatan membawa beberapa mangkuk tingkat bersama ketika membeli pelbagai juadah berbuka puasa di situ.

Mengulas lanjut, Masdiana berkata, penggunaan mangkuk tingkat hampir sama dengan konsep membawa beg sendiri ketika membeli belah di pasaraya.

“Bayangkan jika lebih ramai yang mengamalkan budaya sebegini, sudah tentu misi kita untuk kurangkan plastik berjaya,” katanya.

 

 

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next