DRMM: Penjawat awam masih boleh miliki rumah mampu milik | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Afeeqa Afeera

DRMM: Penjawat awam masih boleh miliki rumah mampu milik

PUTRAJAYA, 15 MEI: Penjawat awam masih boleh memiliki rumah mampu milik walaupun tiada lagi rumah khas kelompok penjawat awam di bawah ketetapan baharu Dasar Perumahan Mampu Milik (DRMM) Negara dan Standard Perumahan Kebangsaan (SPK).

Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Zuraida Kamaruddin berkata, kementeriannya menyasarkan 9,000 penjawat awam akan menerima rumah mampu milik tahun ini.

“Jadi tiada isu (kerajaan) tak buat rumah untuk penjawat awam,” katanya kepada pemberita selepas melancarkan kempen Dekad Membaca Kebangsaan peringkat Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT), di sini hari ini.


Beliau sebelum ini mengumumkan tiada lagi rumah khas kelompok penjawat awam, dalam pelaksanaan ketetapan baharu DRMM Negara SPK tahun ini, bagi memastikan kelestarian perhubungan dalam suatu komuniti.

Pada Isnin lalu, Presiden Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs), Datuk Azih Muda dilaporkan meminta pembinaan rumah mampu milik untuk kakitangan awam menerusi DRMM Negara dikekalkan.

Zuraida berkata, beliau sedia mendengar pandangan Cuepacs berhubung isu rumah mampu milik untuk penjawat awam di bawah DRMM Negara itu.

Bagaimanapun, katanya buat masa ini beliau belum dihubungi oleh Cuepacs untuk bertemu bagi membincangkan perkara itu.

Terdahulu, majlis yang diadakan sempena majlis berbuka puasa KPKT itu turut diselitkan dengan tazkirah Ramadan yang disampaikan oleh Mufti Perlis Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin dan program #QuranHour peringkat kementerian.

Zuraida berkata, ini adalah kali pertama KPKT mengadakan #QuranHour bagi menggalakkan warganya membaca kitab suci itu di bulan Ramadan bersempena pelancaran kempen Dekad Membaca Kebangsaan peringkat kementerian itu.

-BERNAMA

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next