Harga RON97 turun 13 sen, RON95 dan diesel kekal untuk dua minggu | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Aishah Amin

Harga RON97 turun 13 sen, RON95 dan diesel kekal untuk dua minggu

 

KUALA LUMPUR, 31 Mei : Harga runcit RON97 turun 13 sen kepada RM2.63 seliter, manakala RON95 dan diesel masing-masing kekal pada RM2.08 dan RM2.18 seliter, bagi tempoh 1 hingga 14 Jun, bermula tengah malam ini.

Menteri Kewangan, Lim Guan Eng, dalam kenyataan, hari ini, berkata sempena musim cuti Aidilfitri, penetapan harga runcit produk petroleum menggunakan formula Mekanisme Harga Automatik (APM) akan dikekalkan untuk tempoh dua minggu.


“Selepas 14 Jun, penetapan harga runcit produk petroleum ini akan kembali kepada asal di mana penetapan akan dibuat secara mingguan,” katanya.

Beliau berkata ​​​​​​​penurunan ini berikutan harga produk petroleum yang diproses dalam pasaran dunia menunjukkan trend penurunan susulan penurunan purata harga minyak mentah Brent berbanding minggu sebelumnya.

Berdasarkan pengiraan di bawah formula APM, katanya, harga runcit RON95 dan diesel bagi tempoh yang sama sepatutnya masing-masing sebanyak RM2.33 seliter dan RM2.40 seliter.

“Anggaran subsidi yang perlu ditanggung oleh kerajaan dalam tempoh 1 Jun sehingga 14 Jun adalah berjumlah RM165.27 juta,” katanya. -BERNAMA

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next