GLOBAL

Indonesia kawal ketat media sosial susulan rusuhan

OLEH SHEEDA FATHIL

JAKARTA, 23 MEI: Ekoran rusuhan yang berlaku di Indonesia akibat bantahan segelintir rakyatnya terhadap keputusan Pilihan Raya Presiden (Pilpres 2019), kerajaan negara itu menyekat fungsi laman media sosial seperti Facebook dan Whatsapp buat sementara waktu.

Hal itu kerana keadaan semakin kritikal sehingga enam penunjuk perasaan terbunuh selain terdapatnya kerosakan yang besar.

Memetik Portal Astro Awani, Menteri Penyelaras Sektor Politik, Undang-Undang dan Keselamatan Indonesia, Wiranto berkata, keputusan menyekat media sosial bertujuan menghalang penyebaran berita palsu dan khabar angin daripada terus berlaku.

Katanya, ekoran rusuhan terbabit, kerajaan Indonesia terpaksa menempatkan lebih 40,000 anggota keselamatan di sekitar ibu kota Jakarta bagi mengawal keadaan yang semakin huru hara.

Terdahulu, ekoran kejadian rusuhan itu sebahagian besar premis perniagaan, pejabat dan stesen kereta api terpaksa ditutup.

Rusuhan itu tercetus akibat protes daripada penyokong calon yang tewas pada Pilpres 2019, Prabowo Subianto yang tidak berpuas hati dengan pengumuman kemenangan Joko Widodo atau Jokowi dalam pemilihan presiden pada 17 April lalu.

Selain enam maut dan ratusan cedera, sehingga kini pihak polis sudah menahan lebih 257 suspek yang dipercayai memulakan rusuhan terbabit.

Sementara itu, Prabowo dalam satu kenyataan menggesa penunjuk perasaan tidak terbabit dengan keganasan sebaliknya protes itu perlu berjalan dengan aman.

“Saya menggesa semua pihak yang menyatakan aspirasi mereka, polis, tentera dan semua pihak menahan diri daripada tindakan fizikal,” katanya.

Manakala, Presiden Jokowi pula dalam satu kenyataan berkata, beliau tidak akan berkompromi dengan mana-mana pihak yang cuba menimbulkan gangguan.

“Saya tidak akan bertolak ansur dengan sesiapa yang menganggu keselamatan atau mereka yang mengganggu proses demokrasi atau perpaduan negara,” katanya dalam satu taklimat di Istana Presiden.


Pengarang :