NASIONAL

Jakarta kembali tenang

 

JAKARTA, 24 Mei: Kota Jakarta, yang tegang akibat demonstrasi dan rusuhan selepas pengumuman keputusan Pilihan Raya Presiden (Pilpres 2019) Selasa lepas, kini kembali tenang dengan penduduknya beraktiviti seperti biasa.

Perkhidmatan pengangkutan umum, premis peniagaan dan komersial di Tanah Abang, Jalan MH Thamrin, Jalan Sabang, dan Jalan KH Wahid Hasyim, lokasi berlakunya rusuhan itu, kembali beroperasi hari ini.

Namun, jalan MH Thamrin dan Jalan Imam Bonjol yang menempatkan bangunan Badan Pengawas Pemilihan Umum (Bawaslu) dan Komisi Pemilihan Umum (KPU) masih ditutup kepada lalu lintas, dengan anggota polis dan tentera masih melakukan kawalan ketat di kawasan berkenaan.

Ketua Divisyen Hubungan Masyarakat Polis Indonesia, M Iqbal dalam satu kenyataan berkata, tujuh perusuh terbunuh dan sembilan anggota keselamatan, cedera dalam beberapa siri rusuhan itu.

“Yang harus diketahui publik bahwa yang meninggal dunia adalah massa perusuh. Bukan massa yang sedang berjualan, massa yang beribadah, tidak,” katanya. -BERNAMA


Pengarang :