NASIONAL

Jangan tangguh tunai zakat fitrah, bayar melalui amil yang sah

ALOR SETAR, 23 Mei: Umat Islam di Kedah dinasihatkan supaya tidak menangguhkan kewajipan menunaikan zakat fitrah dan memastikan bayaran dibuat melalui amil sah yang mempunyai kad kuasa bagi mengelakkan penipuan.

Ketua Pegawai Eksekutif Lembaga Zakat Negeri Kedah (LZNK), Syeikh Zakaria Othman berkata, bayaran awal juga dapat mengelakkan orang ramai terlupa menunaikan kewajipan itu, kerana sibuk dengan persiapan hari raya.

“Jangan tangguh dan malam raya baru nak bayar, kerana waktu itu sibuk nak beli baju, kuih raya dan orang ramai sesak hingga ada yang lupa nak bayar fitrah sampailah terbit fajar satu Syawal,” katanya selepas majlis Penyerahan Bantuan Pendidikan LZNK di Maktab Mahmud di sini, hari ini.

Beliau berkata bagi negeri ini, orang ramai boleh membuat bayaran zakat fitrah dengan tiga jenis kadar iaitu RM7, RM14 dan RM21 menerusi 621 kaunter serta pusat kutipan di seluruh negeri.

Sementara itu Syeikh Zakaria berkata sebanyak RM6.13 juta Bantuan Pendidikan LZNK diperuntukkan untuk diagihkan kepada sekolah pondok, Sekolah Agama Rakyat (SAR) dan para pelajar yang melanjutkan pengajian ke luar negara. -BERNAMA

 


Pengarang :