SELANGOR

JBPM Selangor pantau 400 premis musim perayaan

 

OLEH SHAFIQQUL ALIFF

SHAH ALAM, 28 MEI: Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Selangor bakal melakukan pemeriksaan terhadap 400 premis di sekitar Selangor.

Pengarah JBPM Negeri Selangor, Norazam Khamis berkata, terdapat beberapa Zon menjadi tumpuan di sekitar Selangor antaranya Zon Shah Alam; Zon Petaling; Zon Klang; Zon Hulu Langat; Zon Selangor Selatan; Zon Hulu Selangor dan Zon Selangor Utara.

Beliau berkata, sebanyak 82 pemeriksaan dijalankan pada masa kini daripada kesemua jumlah yang ditetapkan dan pihaknya akan memastikan sasaran JBPM selangor tercapai.

“Kita telah melakukan pemeriksaaan bermula 15 Mei sehinggga 14 Jun dimana pemeriksaan dijalankan pada puasa minggu kedua sebelum sehingga minggu kedua perayaan.

“Pemeriksaan yang dijalankan adalah tempat tumpuan pengunjung seperti pusat membeli belah dan hotel yang menjadi tumpuan pengunjung ketika musim perayaan,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui media selepas Kempen Keselamatan Kebakaran Musim Perayaan 2019 di Central Plaza I-City, disini, hari ini.

Mengulas lanjut, Norazam berkata, pihaknya telah mengeluarkan lapan notis ketidakpatuhan antaranya menghalang laluan kecemasan, pemasangan keselamatan kebakaran tidak berada dalam keadaan baik dan menempatkan peralatan keselamatan kebakaran terhalang atau terlindung dengan barang jualan.

Pada masa sama, JBPM turut berharap setiap premis bangunan mematuhi keperluan pemasangan keselamatan kebakaran bagi mengurangkan risiko kebakaran berlaku dan orang ramai boleh melaporkan sebarang ketidakpatuhan pada mana-mana permis kepada pihak bomba.

Justeru, JBPM Selangor menasihati orang ramai khususnya yang pulang ke kampung supaya memastikan semua sumber kuasa elektrik dimatikan bagi mengelak kejadian litar pintas berlaku dan menyebabkan kebakaran.

 


Pengarang :