KPKT sasar setiap negeri miliki loji WTE menjelang 2020 | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Hafizan Taib

KPKT sasar setiap negeri miliki loji WTE menjelang 2020

KOTA KINABALU, 23 MEI: Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) menyasarkan setiap negeri mempunyai sekurang-kurangnya satu loji ‘waste to energy’ (WTE) atau loji sisa kepada tenaga menjelang akhir 2020.

Menterinya, Zuraida Kamaruddin berkata, pada masa sama kementerian juga akan meningkatkan program kitar semula yang mampu menjana pendapatan.

“Program penebusan memang banyak, kita kutip plastik, kertas, minyak dan sisa makanan yang mampu memberikan pendapatan kepada orang awam kerana setiap sampah yang dikutip akan diberikan mata ganjaran yang ditukarkan kepada bahan makanan dapur atau wang,” katanya.


Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menghadiri program Infaq Perdana Ramadan anjuran gabungan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Penggerak Dasar Komuniti Negara di sini, malam tadi.

Mengenai program Penggerak Dasar Komuniti Negara, Zuraida berkata, NGO itu merupakan penggerak di peringkat akar umbi yang bertemu dengan komuniti untuk menyampaikan polisi-polisi kerajaan selain memperkasa golongan berpendapatan rendah (B40) dalam aspek ekonomi. – BERNAMA

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next