NASIONAL

Lelaki Indonesia sembunyi dalam tayar pesawat ditahan

GEORGE TOWN, 14 MEI: Polis menahan seorang lelaki warga Indonesia kerana menceroboh kawasan Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang (LTAPP) dan bersembunyi dalam ruang tayar sebuah pesawat kargo.

Sumber berkata, kejadian itu disedari seorang juruteknik yang sedang membuat penyelenggaraan kapal terbang kargo berkenaan kira-kira pukul 10.00 pagi semalam.

“Juruteknik itu ternampak lelaki Indonesia berusia 39 tahun berkenaan keluar dari tempat persembunyian iaitu tayar pesawat berkenaan sebelum juruteknik itu memaklumkan pasukan kawalan keselamatan untuk tindakan lanjut,” katanya di sini malam tadi

Katanya, lelaki yang bekerja di tempat memproses ayam di negeri ini sejak sembilan bulan lepas berjaya ditahan pasukan kawalan keselamatan sebelum diserahkan kepada polis untuk siasatan lanjut.

Difahamkan lelaki itu dikatakan bertindak sedemikian kerana mahu pulang ke Medan, Indonesia, namun tidak mempunyai wang yang cukup berikutan majikannya tidak membayar gajinya sejak dua bulan lepas.

Sumber itu berkata, lelaki itu berjaya masuk ke dalam kapal terbang berkenaan selepas menceroboh masuk melalui pagar yang berlubang berhampiran tanah perkuburan di Permatang Damar Laut dan berjalan menuju ke pesawat yang diparkir pukul 12 tengah malam tadi.

Suspek seterusnya bersembunyi di bahagian tayar pesawat kargo berkenaan sejak awal pagi sebelum dia keluar dari tempat persembunyian berkenaan selepas terdengar suara juruteknik tersebut.

Sementara itu,Timbalan Ketua Polis Daerah Barat Daya DSP Jafri Md Zain ketika dihubungi Bernama mengesahkan kejadian itu dan siasatan lanjut masih dijalankan.

Katanya suspek akan direman untuk siasatan lanjut dan kes berkenaan disiasat menurut Seksyen 7 Akta Kawasan Larangan dan Tempat Larangan 1959.

Seksyen ini memperuntukkan hukuman penjara sehingga dua tahun atau denda sebanyak RM1,000 atau kedua-duanya.

— BERNAMA

 


Pengarang :