NASIONAL

MAHB pajak kenderaan elektrik, kurang pelepasan karbon

SEPANG, 13 MEI: Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB) memajak dua Kenderaan Elektrik (EV) Renault Zoe yang akan digunakan dan diuji di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur sebagai sebahagian daripada perancangan jangka panjang bagi mengurangkan pelepasan karbon.

Pengendali lapangan terbang itu dalam satu kenyataan hari ini menyebut bahawa langkah itu juga sebagai sebahagian daripada usaha bagi mengoptimumkan kos operasi dan pemanpanan Akreditasi Karbon Lapangan Terbang di Tahap 30-pengoptimis yang diiktiraf oleh Majlis Lapangan Terbang Antarabangsa (ACI).

MAHB berkata, ia berhasrat menambah jumlah EV sekiranya data yang dikumpulkan dari penggunaan pada masa sekarang membuktikan ia bagus.

EV boleh mengumpul kapasiti tenaga yang mampu bertahan sehingga jarak perjalanan 210 km sebelum ia mengecas semula selama sejam untuk kegunaan seseterusnya.

“Malaysia Airports berhasrat menggantikan kereta menggunakan minyak sekarang ini kepada EV kerana ia boleh menyumbang kepada pengurangan pelepasan 19,000kg karbon dioksida yang dihasilkan setiap kereta dalam setahun,” menurutnya.

-BERNAMA


Pengarang :