NASIONAL

Malaysia Baharu: Transformasi tingkat sektor pertanian

KUALA LUMPUR, 9 MEI: Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani akan membawa usul meminda Akta Perikanan pada sidang Dewan Rakyat akan datang bagi membolehkan nelayan tempatan memasuki laut dalam.

Menterinya, Datuk Salahuddin Ayub berkata, ini bagi membuka peluang kepada para nelayan menceburi industri penangkapan ikan tuna yang merupakan antara industri terbesar dunia.

“Kita akan berikan permit dahulu, tetapi kita perlu menunggu untuk parlimen pada sesi akan datang bagi meminda akta perikanan kita untuk membolehkan nelayan kita pergi ke lautan lepas.

Ini saya boleh nampak antara masa depan industri yang boleh memberikan pulangan yang cukup baik sebab industri tuna ini ada potensi pada peringkat antarabangsa,” katanya dalam program Ruang Bicara bertajuk ‘Setahun Malaysia Baharu: Transformasi Pertanian’ di sini malam tadi.

Selain itu, katanya, kementerian sedang mencari model terbaik bagi menggantikan Padiberas Nasional Berhad (Bernas) yang akan tamat konsesinya pada 2021.

Salahuddin berkata modul itu belum dapat dimuktamadkan lagi kerana ia perlu dibahaskan pada lapan peringkat kementerian.

Antara pendekatan yang mungkin dibincangkan adalah mencadangkan agar 30 atau 40 peratus daripada keuntungan Bernas disalurkan kepada petani melalui satu tabung amanah.

“Mungkin Bernas masih perlu lagi memegang saham dalam peratus-peratus tertentu. Kita perlu cermat kerana ini ada kaitan dengan keselamatan makanan.

“Mungkin 30, 40 peratus daripada keuntungan Bernas itu kita masuk ke dalam tabung amanah yang boleh terus sampai kepada golongan petani termasuk nelayan, supaya mereka dapat merasai, bukan dalam bentuk tunai tetapi sebagai bantuan untuk menaik taraf bot mereka, sampan, pukat mereka daripada kayu kepada besi atau fiber,” katanya.

Mengenai eksport produk pertanian ke China, Salahuddin berkata kementerian akan memperhebatkan promosi agar durian Musang King, nanas dan nangka madu dapat memasuki pasaran negara itu.

“Kita dimaklumkan melalui data statistik yang diberikan kepada kita dalam lawatan ke Beijing yang diketuai perdana menteri bahawa daripada 1.4 bilion rakyat China, hanya satu peratus yang baru merasai musang king.

“Jadi kita kena pastikan bahawa integriti industri kita dijaga. Durian kita, musang king, nanas dan nangka muda, tanamlah. Kita perlu majukan industri ini. Hasilnya mungkin dalam masa lima tahun lagi,” katanya.

– BERNAMA


Pengarang :