SEOUL KOREA, 21 Mei — Naib Presiden Pembangunan Industri Halal HDC, Hanisofian Alias memberi ucapan mengenai ‘halal food market’ pada seminar ‘Global Food Tred & Tech Conference 2019′ pada Pameran dan Seminar Makanan Seoul 2019 di Korea International Exibition & Convention Centre (KINTEK) hari ini. Pameran dan Seminar Seoul Food 2019 Bermula 21 hingga 24 Mei disertai lebih dari 47 buah negara. –fotoBERNAMA (2019) HAK CIPTA TERPELIHARA
EKONOMI GLOBAL

Malaysia perluas pasaran halal di 10 negara menerusi OBOR

SEOUL, 22 MEI: Malaysia akan memperluas perkhidmatan halal ke 10 negara menerusi pelaburan US$1 trilion China — inisiatif Satu Jalur, Satu Jalan (OBOR), menurut Perbadanan Pembangunan Industri Halal (HDC).

Naib Presidennya, Hanisofian Alias berkata, negara baharu itu termasuk Kazakhstan, Uzbekistan, Mesir, Turkmenistan, Iran, Tajikistan, dan Bosnia dan Herzegovina.

“Sepanjang laluan OBOR ini, terdapat kira-kira 10 negara yang majoritinya penduduk Islam dan kita telah mengenal pasti peluang-peluang pasaran baharu.

“Sebagai contoh di Kazakhstan dan sebahagian Rusia yang mana kementerian bakal mengadakan mesyuarat suruhanjaya bersama bagi ekonomi pada hujung tahun ini (dengan Rusia),” katanya kepada Bernama bersempena lawatan kerja selama empat hari ke Seoul Food 2019 di sini, mulai semalam.

Program itu dianjurkan Agensi Penggalakkan Perdagangan Pelaburan Korea (KOTRA). Pada Mac lepas, HDC menandatangani memorandum persefahaman (MoU) dengan KOTRA, organisasi yang dibiayai kerajaan bagi memudahkan pembangunan ekonomi yang diterajui eksport Korea Selatan melalui pelbagai aktiviti promosi perdagangan.

Mengulas selanjutnya, Hanisofian berkata negara-negara itu menunjukkan minat mendalam terhadap pembangunan industri halal domestik masing-masing.

“Kita akan memasuki negara-negara ini melalui pendekatan pengantarabangsaan berteraskan lima faktor utama iaitu membuka pasaran baharu, penjenamaan, meluaskan perkhidmatan dan barangan dari Malaysia, pembangunan modal insan dan kepemimpinan berfikir yang menggunakan Malaysia sebagai pusat rujukan industri halal dunia,” katanya.

Beliau berkata HDC juga akan memanfaatkan perkhidmatan industri halal termasuk mengeksport lebih banyak produk makanan ke China yang menempatkan 1.4 bilion populasi termasuk 26 juta umat Islam, dengan pasaran halal domestiknya meningkat 10 peratus setahun.

Pada April lepas, Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad menghadiri Sidang Kemuncak OBOR yang disifatkan beliau sebagai ‘lawatan yang sangat berjaya.’

Forum antarabangsa itu dihadiri 37 pemimpin dari seluruh dunia dan 5,000 wakil dari 150 negara.

Pada bulan yang sama, Malaysia turut menerima suntikan berjumlah RM3.7 bilion menerusi janji niaga minyak sawit susulan pelaksanaan semula projek Laluan Rel Pantai Timur (ECRL).

Sementara itu, Hanisofian berkata selain kerjasama perdagangan dengan 10 negara, HDC selaku agensi di Kementerian Hal Ehwal Ekonomi akan turut menumpukan kerjasama dengan Korea selatan.

“Di Korea Selatan, kita akan turut menumpukan (kepada) sektor berkaitan pendidikan dan pembangunan modal insan yang melibatkan kerjasama antara universiti tempatan dan Korea.

“Kita melihat peluang di sektor pelancongan (hospitaliti mesra Muslim) dan perkongsian kepakaran dari segi penyelidikan dan pembangunan serta inovasi,” katanya.

Ditanya potensi nilai eksport pada tahun ini, Hanisofian menyifatkan bahawa masih terlalu awal untuk membuat unjuran itu.

Eksport halal Malaysia ke Korea Selatan pada 2018 berjumlah RM1.28 bilion dengan tiga kategori produk, dengan nilai eksport tertinggi disumbangkan oleh bahan halal (RM600 juta), makanan dan minuman (RM594 juta) dan barangan penjagaan diri dan kosmetik (RM80 juta). – BERNAMA


Pengarang :