SELANGOR

MBI-RAC kerjasama bina rumah mampu milik

OLEH ZAREEF MUZAMMIL

SHAH ALAM, 11 MEI: Pemerbadanan Menteri Besar (MBI) dan Perbadanan Aset Keretapi (RAC) bakal merangka rancangan pembangunan menyeluruh untuk membina rumah mampu milik di seluruh kawasan RAC, di Selangor.

Dato’ Menteri Besar, Amirudin Shari berkata, jalinan kerjasama antara kedua-dua pihak terbabit akan memberi tumpuan terhadap pembangunan berorientasikan transit (TOD) termasuk rumah mampu milik.

“Ini bertujuan membina komuniti mampan dan pembangunan berkenaan akan menyediakan pembangunan perumahan yang sesuai serta mampu dimiliki.

“Pembangunan itu juga akan menyediakan jaringan hubungan yang baik, meningkatkan pembangunan ekonomi di sekitar pusat transit dan bagi komuniti sekitar,” katanya.

Beliau berkata demikian pada Majlis Pelancaran Dasar Perumahan Mampu Milik Negara, di Elmina Community Park di sini, hari ini.

Turut hadir, Timbalan Menteri Kerja Raya, Mohd Anuar Mohd Tahir, Menteri Besar, Amirudin Shari dan Pengerusi Sime Darby Property, Tan Sri Dr Zeti Akhtar Aziz.

Hadir sama, Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Zuraida Kamaruddin; Timbalan Menteri Kerja Raya Mohd Anuar Mohd Tahir; EXCO Perumahan dan Kehidupan Bandar, Haniza Talha dan Pengerusi Sime Darby Property, Tan Sri Dr Zeti Akhtar Aziz.

Amirudin berkata, inisiatif pembangunan itu turut mencerminkan sokongan kerajaan persekutuan dalam merealisasikan visi Selangor untuk menjadi Negeri Pintar menjelang 2025.

“Ia juga bakal menghubungkan kemudahan pengangkutan awam bersepadu bersama perumahan mampu milik,” katanya.


Pengarang :