NASIONAL

Muslim di Greenland berpuasa 21 jam

OLEH NORHAYATI UMOR

SHAH ALAM, 6 MEI: Umat Islam di kebanyakan negara di seluruh dunia mula berpuasa hari ini.

Namun, di sesetengah negara yang menggunakan pengiraan astronomi dalam menentukan permulaan Ramadan sudah mula berpuasa sejak semalam.

Tidak seperti di Malaysia. Tempoh berpuasa Muslim di beberapa negara dunia lain jauh lebih panjang sehingga ada negara berpuasa selama 21 jam.

Di negara ini, kita berpuasa hanya 13.5 jam, namun kaum Islam di Greenland yang terletak sudut paling utara dunia, Benua Amerika Utara antara Lautan Artik dan Lautan Atlantik hingga 21 jam.

Perbandingan jangka waktu berpuasa di seluruh dunia itu juga diikuti Norway (20 jam) dan Sweden (20); Rusia dan Belarus (19 jam); United Kingdom dan Kazakhstan (18.5 jam) serta Perancis, Kanada dan Turki (17 jam)

Manakala, negara paling pendek tempoh berpuasa adalah Wellington, New Zealand iaitu hanya 11 jam sahaja.

Waktu Imsak di negara itu pada jam 5.27 pagi dan berbuka puasa pula pada 5.30 petang.

Umat Islam yang menjalani ibadah puasa perlu mematuhi syarak puasa berdasarkan maksud ‘menahan diri daripada makan, minum dan perkara-perkara yang membatalkan puasa bermula daripada terbit fajar hinggalah terbenam matahari, berserta niat’.

Begitupun, perbezaan geografi dan jarak kedudukan dengan garis waktu membuatkan tempoh berpuasa itu berbeza dari satu tempat dengan tempat yang lain.


Pengarang :