Orang politik harus rendah diri dekati penjawat awam | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Afeeqa Afeera

Norway

Wartawan

Zaim Badrul Hisham

Orang politik harus rendah diri dekati penjawat awam

OLEH ZAIM BADRUL HISHAM

SHAH ALAM, 3 MEI: Orang politik harus memiliki sifat kemanusiaan dan rendah diri untuk memahami kelompok penjawat awam, kata Datuk Seri Mustapa Mohamed.

Ahli Parlimen Jeli itu berkata, sebagai pemimpin, merekalah yang perlu terlebih dahulu mendekati penjawat awam dan bukan sebaliknya.


“Orang politik harus ada kemanusiaan dan perasaan tawaduk, maknanya kena turun bawahlah. Kata pepatah, ular menyusur ke akar takkan hilang bisanya.

“Sebagai pemimpin, kita harus turun ke bawah dekati penjawat awam. Lebih baik kita masuk dengan penjawat awam berbanding mereka yang datang kepada kita, supaya dapat memahami mereka,” katanya.

Beliau berkata demikian pada majlis Dialogue@Shah Alam bertajuk Malaysia Baharu: Menggarap Sinergi Politikus dan Penjawat Awam, di Pusat Konvensyen Shah Alam, di sini, hari ini.

Pada masa sama, beliau berkata, kerajaan harus menghormati pandangan dan pendapat rakyat berkenaan prestasi mereka hari ini.

“Jika pendapat negatif itu disebabkan penyampaian komunikasi yang lemah, maka kita perlu perbaiki komunikasi, manakala jika ia memang berpunca daripada dasar dan polisi, jadi kita kena periksa perkara itu.

“Apa pun kita perlu dengar maklum balas daripada rakyat,” katanya.

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next