KUALA LUMPUR, 10 Mei — Pengarah Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) Bukit Aman DCP Datuk Azisman Alias (dua, kiri) menyerahkan juadah berbuka puasa kepada anggota Polis Trafik yang bertugas di sekitar Kuala Lumpur pada majlis ringkas yang diadakan di Jalan Tun Perak hari ini.
–fotoBERNAMA (2019) HAK CIPTA TERPELIHARA
NASIONAL

PDRM akur keputusan kerajaan berhubung peraturan baharu cermin gelap

KUALA LUMPUR, 10 MEI: Polis Diraja Malaysia (PDRM) akur akan keputusan kerajaan berhubung peraturan baharu membenarkan cermin gelap bagi bahagian sisi penumpang dan belakang.

Pengarah Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) Bukit Aman, Datuk Azisman Alias berkata, pihaknya menghormati keputusan berkenaan.

“Kami akur dan menghormati apa jua keputusan menteri (Menteri Pengangkutan Anthony Loke Siew Fook) berhubung perkara ini,” katanya kepada pemberita selepas hadir memberikan juadah berbuka puasa kepada pegawai dan anggota trafik yang bertugas mengawal lalulintas di Jalan Tun Perak, di sini.

KUALA LUMPUR, 10 Mei — Anggota Polis Trafik membaca doa sebelum berbuka puasa ketika bertugas mengawal lalu lintas di Jalan Tun Perak hari ini.
Pada waktu orang ramai meluangkan masa berbuka puasa bersama keluarga, anggota beruniform di seluruh negara terpaksa berbuka di lapangan atas tuntutan tugas demi menjaga keselamatan dan keselesaan orang ramai.
–fotoBERNAMA (2019) HAK CIPTA TERPELIHARA

Semalam, Menteri Pengangkutan Anthony Loke Siew Fook berkata, peraturan baharu membenarkan cermin gelap bagi bahagian sisi penumpang dan belakang kenderaan dikekalkan walaupun dibantah pelbagai pihak termasuk polis.

Beliau berkata, pihaknya menghormati pandangan PDRM dalam soal risikan dan keselamatan, namun pindaan itu dibuat selepas mengambilkira pandangan daripada semua pihak termasuk polis.

Berkuatkuasa Rabu, penggunaan cermin gelap tanpa had atau gelap sepenuhnya dibenarkan pada cermin sisi kiri dan kanan penumpang serta cermin belakang kenderaan, berbanding peraturan sebelum ini menetapkan kadar ketelusan cahaya tampak pada 30 peratus.

SUMBER: BERNAMA


Pengarang :