NASIONAL

Pemberian insentif peneroka Felda dijangka sebelum Aidilfitri

OLEH NADIAH ZAMLUS

GOMBAK, 23 MEI: Kerajaan dijangka akan menyalurkan pemberian insentif Pinjaman Sara Hidup dan Pendahuluan Hasil peneroka Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (FELDA) sebelum Aidilfitri, kata Menteri Hal Ehwal Ekonomi, Dato’ Seri Mohamed Azmin Ali.

Beliau berkata, pihaknya juga sudah bertemu dengan pengurusan FELDA bagi membincangkan perkara berkenaan.

“Saya akan cuba pastikan ia dapat disalurkan sebelum Aidilfitri namun begitu setakat ini tidak ada pemberian duit raya kepada peneroka, memang agak tidak munasabah untuk memberi sebarang janji.

“Ini kerana usaha kita hendak mendapatkan RM6.23 bilion untuk menyelamatkan FELDA juga amat besar,” katanya kepada media selepas menyerahkan sumbangan Aidilfitri kepada penduduk kawasan Gombak Setia, di sini, semalam.

Beliau berkata demikian bagi mengulas isu pemberian duit raya kepada peneroka FELDA yang menjadi tanda tanya sebelum ini.

Mengulas lanjut, Mohamed Azmin berkata, beliau percaya peneroka FELDA memahami kedudukan kewangan kerajaan agak ‘ketat’, pada waktu ini.

Katanya, ia kerana keutamaan kerajaan adalah bagi memastikan nasib peneroka dapat dibela dalam tempoh jangka masa panjang.

“Saya juga melihat sambutan yang cukup positif kerana mereka memahami kita cukup komited untuk membantu,” katanya.

 


Pengarang :