BINTULU, 18 Mei — Menteri Komunikasi dan Multimedia Gobind Singh Deo beramah mesra dengan peserta ketika menyertai perarakan ‘Ngerandang Jalai Gawai 2019’ pada Program Pemimpin Bersama Rakyat di Lapangan Terbang Lama Bintulu, hari ini.?–fotoBERNAMA (2019) HAK CIPTA TERPELIHARA?
NASIONAL

Perayaan Gawai Dayak harus dapat liputan media arus perdana

BINTULU, 18 MEI: Menteri Komunikasi dan Multimedia, Gobind Singh Deo menyokong penuh supaya perayaan Hari Gawai Dayak di Sarawak diangkat ke martabat selayaknya dan mendapat liputan serta tempat berpatutan di saluran media arus perdana.

Beliau berkata, ia bagi memastikan generasi muda dapat didedahkan kepada kekayaan dan kehalusan seni budaya serta adat masyarakat mereka yang mungkin jarang dapat disaksikan.

“Saya difahamkan bahawa masyarakat Dayak amat kaya dengan adat dan budaya yang tinggi.

“Kepelbagaian budaya dan bangsa adalah keistimewaan negara kita dan keharmonian yang terhasil daripada perpaduan rakyat berbilang kaum merupakan daya tarikan kepada warga seluruh dunia,” katanya ketika merasmikan Program Pemimpin Bersama Rakyat di Lapangan Terbang Lama Bintulu, di sini hari ini.

Beliau juga gembira dengan tema sambutan pada kali ini iaitu “Bejalai Betungkatka Adat, Tinduk Bepangalka Pengingat”, yang turut dimeriahkan dengan perserta kaum Dayak dari Kalimantan Barat, Indonesia.

Gobind yang menyampaikan ucapan Selamat Hari Gawai dan juga Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada hadirin yang terdiri daripada pelbagai kaum dan agama berkata, rakyat Malaysia bersyukur kerana dapat meraikan perayaan mereka dalam keadaan tenteram dan harmoni.

Katanya, situasi dan suasana aman serta selamat seperti itu membolehkan kerajaan menumpukan perhatian kepada program pembangunan negara demi mempertingkatkan taraf hidup rakyat sama ada dari segi ekonomi, pendidikan, infrastruktur massa, kebudayaan serta keagamaan.

“Kepelbagaian budaya dan bangsa adalah keistimewaan Malaysia dan keharmonian yang terhasil daripada perpaduan rakyat berbilang kaum merupakan daya tarikan kepada warga seluruh dunia.

“Kerjasama antara kaum adalah kunci kepada kita dalam menangani dan menghadapi pelbagai ancaman dan cabaran, dan tidak harus dipandang ringan atau diperkecilkan.

“Kepelbagaian rakyat Malaysia adalah sesuatu yang patut diraikan dan diperkukuhkan bersama, demi masa hadapan lebih cerah dan makmur,” katanya.

Sebelum itu, beliau melepaskan dan menyertai lebih 3,000 peserta perarakan program ‘Ngerandang Jalai Gawai’ yang berarak sejauh 1.7 kilometer dari tapak Lapangan Terbang Lama Bintulu ke sebahagian daripada pusat bandar Bintulu sebelum kembali ke tapak perlepasan semula.

Majlis turut diserikan dengan persembahan kebudayaan dari persatuan Dayak tempatan dan dari Kalimantan Barat serta pertunjukkan fesyen etnik Dayak.

-BERNAMA


Pengarang :