NASIONAL

Perspektif global penting bagi capai Smart State 2025

OLEH ZAIM BADRUL HISHAM

SHAH ALAM, 3 MEI: Penjawat awam dan ahli politik di negeri ini perlu mempunyai perspektif bersifat global bagi mencapai sasaran ke arah ‘Smart State’, pada 2025.

Ahli Parlimen Jeli, Datuk Seri Mustapa Mohamed berkata, ketika bertugas sebagai menteri dahulu, beliau banyak memberi tumpuan berkenaan hal Persatuan Negara-negara Asia Tenggara (ASEAN).

“Saya banyak belajar daripada perkara yang berlaku di Vietnam, Indonesia dan Filipina. Nak jadi ‘Smart State’ kita tidak boleh jadi katak di bawah tempurung. Kena tahu apa yang berlaku di dunia, apa yang Trump buat misalnya. Kena banyak membaca.

“Satu lagi, antara negeri perlu ada semangat untuk bersaing dan jangan terleka. Jadikan negara berprestasi tinggi sebagai tanda aras dan bukan negara yang kurang daripada kita,” katanya.

Beliau berkata demikian pada majlis [email protected] Alam bertajuk Malaysia Baharu: Menggarap Sinergi Politikus dan Penjawat Awam, di Pusat Konvensyen Shah Alam, di sini, hari ini.

Pada masa sama, beliau berkata, universiti di Malaysia perlu bertindak segera terhadap perkembangan pendidikan di seluruh dunia berasaskan kepintaran buatan (AI).

Mustapa berkata, universiti harus menyediakan dan mempersiapkan graduan Malaysia dengan kemahiran yang sesuai selaras perkembangan teknologi.

“Macam-macam perkara baru, universiti kita mesti mempersiapkan ke arah itu. Masa depan akan jauh berbeza daripada masa sekarang.

“Jadi kita kena kerja kuat, kena bersama antara penjawat awam dan politikus dalam membina negara Malaysia supaya dapat diwarisi kepada anak cucu kita,” katanya.


Pengarang :