Pertikaian isu matrikulasi boleh jejas tumpuan pendidik | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Afeeqa Afeera

Pertikaian isu matrikulasi boleh jejas tumpuan pendidik

PUTRAJAYA, 22 MEI: Perdebatan dan pertikaian berhubung isu kemasukan pelajar ke matrikulasi boleh menjejaskan tumpuan warga pendidik sebagai penjawat awam untuk melaksanakan tugas mereka dengan berkesan, kata Ketua Pengarah Pelajaran Malaysia, Datuk Dr Amin Senin.

Katanya, pertikaian yang berterusan membabitkan pelbagai pihak selepas sahaja keputusan Jemaah Menteri dibuat berkaitan kuota 90:10 kemasukan pelajar (Bumiputera/bukan Bumiputera) ke matrikulasi sehingga melampaui batas adab dan kesopanan adalah tidak sesuai dalam dunia pendidikan.

“Oleh itu kami percaya sebagai Menteri Pendidikan Dr Maszlee Malik wajar dan berhak mempertahankan keputusan Jemaah Menteri itu,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.


Oleh yang demikian, Dr Amin berkata, warga pendidik dalam Kementerian Pendidikan bertanggungjawab untuk mempertahan dan melaksanakan dasar yang diputuskan kerajaan dan dilaksanakan dengan sebaik-baiknya demi kepentingan rakyat.

-BERNAMA

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next