SELANGOR

Peruntuk RM6 juta penuhi keperluan rumah ibadat

OLEH ZAREEF MUZAMMIL

SHAH ALAM, 26 MEI: Kerajaan Negeri memperuntukkanRM6 juta bagi bantuan kewangan kepada rumah ibadat selain Islam di Selangor, pada tahun ini.

Dato’ Menteri Besar, Amirudin Shari berkata, peruntukan itu meliputi Tokong, Kuil, Gereja dan Gudwara yang diselaraskan di bawah Jawatankuasa Hal Ehwal Selain Islam.

Katanya, Kerajaan Negeri juga sedar dan prihatin dengan keperluan serta cabaran dihadapi masyarakat agama Buddha.

“Keperluan masyarakat agama Buddha terutama daripada segi keperluan tanah dan prasarana rumah ibadat meningkat sejak 40 tahun kebelakangan ini disebabkan peningkatan penganut.

“Ini juga termasuk peningkatan anak-anak muda yang menyertai program keagamaan, pendidikan dan kebajikan keagamaan yang diuruskan pertubuhan-pertubuhan agama Buddha di negeri ini,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam ucaptama sempena Sambutan Hari Wesak Peringkat Negeri Selangor Tahun 2019, di Auditorium Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA), di sini, hari ini.

Hadir sama, EXCO Alam Sekitar, Teknologi Hijau, Sains, Teknologi dan Inovasi dan Hal Ehwal Pengguna, Hee Loy Sian; EXCO Pemberdayaan, Pembangunan Sosio Ekonomi dan Kerajaan Prihatin, V Ganabatirau serta Pengerusi Selangor Buddhist Development Committee, Loka Ng Sai Kai.

Mengulas lanjut, Amirudin berkata, sejak 2008, Kerajaan Negeri menubuhkan sebuah Jawatankuasa Hal Ehwal Selain Islam yang turut dianggotai wakil-wakil daripada pertubuhan agama selain Islam termasuk agama Buddha.

“Jawatankuasa ini bermesyuarat sekurang-kurangnya enam kali setahun bagi membincangkan dan menyelesaikan perkara-perkara berkaitan permohonan tanah serta hal ehwal berkaitan rumah ibadat selain Islam supaya ia dapat diuruskan dengan lebih efisyen serta berkesan.

“Kerajaan Negeri juga memberi peruntukan kepada pelbagai pertubuhan agama untuk membaik pulih rumah-rumah ibadat dan menjalankan aktiviti keagamaan masyarakat selain Islam,” katanya.


Pengarang :